Rast cijene goriva, inflacija i poskupljenje hrane za Vladu situacija nije kritična

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Znatni rast cijene goriva, inflacija i poskupljenja potrošačke košarice bile su teme razgovora Vlade, poslodavaca i sindikata.

Međutim, prema mišljenju Vlade situacija još nije dramatična iako imaju plan kako pomoći najugroženijima. Jasno što treba napraviti i da bi nešto trebalo napraviti, no,  odgovor na pitanje kada još nemaju.

Situacija je teška, ali nije dramatična. Ukratko je to zaključak jučerašnjeg sastanka Vlade i socijalnih partnera. No, ono što je dao naslutiti ministar Marić ipak zabrinjava. Čini se da očekuje da će cijene goriva na svjetskom, pa tako i našem tržištu, biti još veće prenosi RTL.

”Idemo sad hipotetski, Vlada danas donose odluku o snižavanju trošarina i za dva tjedna cijena nafte ponovno poraste hoćemo još jedanput spustiti pa za dva tjedna opet? Hoćemo iterativno tako raditi?”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

 

Kaže da nije siguran kako su plivajuće trošarine dobro rješenje, a gdje je granica kada će država reagirati – ne otkriva. Sindikalist Vilim Ribić poručuje – svi koji su nešto učili iz ekonomije znaju da je psihologija pola ekonomije.

”Jedna psihoza, jedan osjećaj toga da će cijene rasti, inflatorna očekivanja mogu biti ogroman generator i poticatelj rasta cijena”, kazao je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilim Ribić.

A pada potrošnje boje se i poslodavci pa im nije u interesu dizati cijene jer će doći do pada potražnje. Građani koji se nadaju da će iz ovog zla barem za neke izaći nešto dobro, prisjećajući se priča starijih kojima je inflacija pojela kredite, na to mogu zaboraviti. 

”Mi ne očekujemo niti približnu inflaciju kakvu smo nekada imali za vrijeme Jugoslavije, osamdesetih jer vjerujemo de će doći do inflacije od nekoliko postotaka”, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Krizu će najviše osjetiti oni s najmanjim primanjima pa ministar Aladrović najavljuje:

”Logično je da idemo i na relativno intenzivno podizanje minimalne plaće. Kao što znate do 31.10 Vlada mora donijeti tu odluku i ja očekujem da ćemo to iskomunicirati kroz sljedećih desetak- petnaest dana”, izjavio je Josip Aladrović, ministar rada.

No, koliko bi to povećanje bilo, još je, kaže, prerano govoriti. A povećanje cijena goriva građanima je već preveliko. Za sutra grupa nezadovoljnih ponovno organizira akciju iz 2018-te #ugasimotor. Pozivaju sve da u 16 sati, gdje god se našli, ugase automobile na deset minuta u znak protesta rasta cijena goriva u Hrvatskoj.

Proizvođačke cijene porasle su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, za 2,2 posto. I dalje je u prosječnom rastu cijena najveći doprinos poskupljenje u sektoru energije, pa je za očekivati da će se to sljedećih mjeseci samo prelijevati na druge sektore, a u konačnici i na cijene u trgovinama.

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Strah od bolesti

Sve je počelo prolje­tos kao povremeno, nedovoljno jasno lo­cirano, bockanje u grudima. Ponekad se

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?