‘Prijeti nam demografska katastrofa, moramo napustiti sustav solidarnosti, svatko mora raditi za sebe’

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Crni demografski trendovi naša su stvarnost: Broj novorođene djece sve je manji u odnosu na broj umrlih, a sve manje i manje radnika uzdržava sve više i više umirovljenika, čiji je životni vijek sve dulji i dulji. Tim povodom Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima održalo je druženje s novinarima kako bi upozorili na loše trendove i iznijeli prijedloge za poboljšanje ove tmurne situacije

Na druženju, koje su obišli viđeniji domaći ekonomisti, novinari i čelnici mirovinskih fondova, uvodno je napomenuto kako samo četvrtina umirovljenika u zemlji ima puni radni staž, a prosječna duljina staža iznosi samo 30 godina, dok je u EU prosjek 35 godina.

K tome, imamo najnižu stopu zaposlenosti u EU – milijun Hrvata u radnoj dobi niti radi niti traži posao, a 300.000 ljudi se već odselilo.

Stoga šefovi mirovinaca predlažu da se s potpuno kolektivne odgovornosti za umirovljeničke dane (međugeneracijska solidarnost) postupno prijeđe na individualnu odgovornost za umirovljeničke dane (modeli kakvi postoje u Australiji, Kanadi), potpomognutu socijalnim sustavom (jer smo socijalna država) što će pomoći onima koji nisu uspjeli dovoljno uštedjeti za starost.

Ako se to ne dogodi, nećemo moći ulagati u obrazovanje, istraživanje i razvoj, investicije i ostale produktivne izdatke jer ćemo biti zarobljenici visokih troškova mirovinskog (i zdravstvenog) sustava. A već jako zaostajemo za nama sličnim zemljama.

Zbog svih poraznih činjenica mirovinci misle da nam je nužno graditi prvi stup solidarnosti u kojem bi, recimo, mirovine iznosile od 100 do 300 eura za minimalno 15 godina rada, uz drugi stup prema dužini rada i visini plaće, a u kojem bi se mirovine kretale u rasponu od 50 pa do 1000 i više eura.

 

Umirovljenicima je danas teško, a bez korjenitih reformi bit će im i teže

 

Uz to, odredila bi se minimalna nacionalna mirovina, a razlika do njenog iznosa, ako bi je bilo, uplaćivala bi se iz socijalnog sustava uz primjenu imovinskog cenzusa.

To je, prema mirovincima, jedina realna opcija u srednjem i dugom roku jer bi nas individualna odgovornost tjerala da budemo produktivniji, da više ulažemo u obrazovanje i trud jer kolektivna odgovornost to ne potiče, rečeno je novinarima. Drugi stup trebao bi stvoriti jasniju vezu između uloženog truda, rada i visine mirovine, zato je njegovo postojanje nužno, inače tranzicija u individualnu odgovornost neće biti moguća.

Bez drugog stupa trenutni problemi ne bi se riješili jer bi se vraćanjem oko 5,5 milijardi kuna, koliko se sad godišnje uplaćuje u drugi stup, deficit za mirovine samo smanjio s 16,5 na 11 milijardi kuna. K tome, nestao bi ulagački potencijal koji imaju četiri obvezna mirovinska fonda koja i u ovom trenutku imaju milijarde na raspolaganju, ali im država ne nudi nikakve zanimljive projekte kojima bi mogli upogoniti domaće gospodarstvo i zaraditi prinose za svoje članstvo.prenosi

Na umu treba imati to da su mirovinski fondovi uložili u domaće gospodarstvo deset milijardi kuna kupnjom dionica na Zagrebačkoj burzi i da u idućih pet godina moraju uložiti još 3,5 milijardi kuna samo kako bi zadržali isti omjer vrijednosti dionica domaćih kompanija u odnosu na cijelu imovinu.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave