Prekomjernim zapošljavanjem u javnom sektoru stvara se veći jaz isplata plaća i mirovina!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Iako je broj stanovnika pao, država troši oko 20 milijardi kuna više nego pretkrizne 2008. godine.

 

Iako se dugo kritiziralo kako su mirovine, za koje je potrebno 42,6 milijardi kuna, najveća proračunska Stavka, ona bi već iduće godine mogla pasti na drugo mjesto. Naime, za plaće u užem državnom sektoru, i to prije najavljene povišice, država mora izdvojiti 42 milijarde kuna.

Prva problem koji se nameće, jest podatak da je broj umirovljenika 1,23 milijuna, dok je u javnom i državnom aparatu tek oko 250 tisuća zaposlenih. Drugi, jednako važan  problem, jest taj što u brojku od 250 tisuća nisu uključene općine, gradovi, županije i državne tvrtke, tako da je realna brojka zaposlenih mnogo veća, kao što je i iznos plaća u javnom i državnom sektoru mnogo veći od navedenih 42 milijarde kuna.

Uzevši u obzir kako su plaće zaposlenih u javnom sektoru tek oko pet posto veće od onih u privatnom, jedini zaključak koji se nameće sam po sebi jest kako Hrvatska ima problem sa prekomjernim zapošljavanjem u javnom sektoru. Takav trošak će se, naravno, prelomiti  preko “leđa” privatnog sektora i umirovljenika, no koliko dugo prije nego se sustav ponovo poljulja pred mogućom recesijom?

 

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave