PREHRANA ZA DIJABETIČARE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Adekvatnom prehranom uvelike možemo utjecati na prevenciju dijabetesa neovisnog o inzulinu koji se obično javlja kod pretilih osoba nakon 40. godine života. Takozvana “dijabetička dijeta” koju liječnik pripisuje pacijentu nakon što se ustanovi da je kod njega došlo do javljanja ove bolesti, predstavlja onu “idealnu prehranu” kakvu bismo svi morali provoditi čitav život. Jer dijabetička dijeta je regulirana, izbalansirana prehrana kojom se želi spriječiti hiperglikemija i regulirati metabolizam masti i glukoze. Preporučljivi omjeri odnosa proteina, ugljikohidrata i masti kod ove prehrane iznose 10-15%:55-60%:25-30%.prenosi

Vezane vijesti 

Kako se živi u ruskim staračkim domovima?

Zamjena vozačkih dozvola

Web stranica – Kako najbolje sačuvati sjećanje na naše?

Otvorite svoj profil – vaši online recepti

1. NAJPROBLEMATIČNIJA SU SLATKA JELA

Suprotno uvriježenom mišljenju da je za oboljele od šećerne bolesti najproblematičnija namirnica šećer, u središtu stručne javnosti ipak su masti. Unos manjih količina masti nego što smo navikli za dijabetičare je na prvom mjestu jer većina ima prekomjernu tjelesnu masu, a masti imaju najviše kalorija od svih prehrambenih sastojaka.

 

2. VOĆE JE ZABRANJENO

Voće podiže razinu šećera u krvi i osobe sa šećernom bolesti tipa 2 trebaju birati manje slatko i ne previše zrelo voće. Malo voća svaki dan je zdravo. Radije češće jedite štapiće od krastavaca, paprike, mrkve ili celera.

 

3. NE SMIJU JESTI ŠEĆER

Uz uravnoteženu prehranu moguće je konzumirati manju količinu šećera (npr. u dijabetičarskom muffinu), vodeći računa da tako dobivena energija ne prelazi 10 posto ukupne energetske vrijednosti hrane, odnosno 50 grama šećera dnevno. Ipak, ne preporučuje se saharozom sladiti pića ili kavu jer će odmah podići šećer u krvi. Radije odaberite prirodni niskokalorični nadomjestak (steviju).

 

4. TREBA KONZUMIRATI ŠTO VIŠE MASLINOVA ULJA

To je samo djelomično točno, jer su i druga ulja po svom sastavu prikladna za zdravu prehranu. Određena ulja zaista sadrže nešto postotaka više zdravih nezasićenih i monozasićenih masnih kiselina, uključujući i maslinovo, no važnije je znati da su sva ulja bolja od čvrstih masti poput svinjske masti i maslaca.

iStock 187964493
FOTO: ISTOCKKada se govori o zdravim masnoćama, tada se redovito apostrofira maslinovo ulje. Međutim, i druga su ulja prikladna za zdravu prehranu.

 

5. TREBALI BI JESTI ŠTO MANJE JAJA

Jaja ne povisuju šećer u krvi i nemaju mnogo kalorija. Sadrže malo zasićenih masti, koje su najopasnije za podizanje razine šećera u krvi. Nekoć ih se zabranjivalo jer se smatralo da kolesterol, koji se nalazi u žutanjku, podiže kolesterol u krvi (sva hrana životinjskog podrijetla sadrži kolesterol), no danas znamo da ga diže u manjoj mjeri te da su zasićene masti opasnije.

 

6. DIJABETIČARI (I DRUGI KRONIČNI BOLESNICI) TREBAJU IZBJEGAVATI SVINJETINU

Svinjetina danas ne sadrži ništa više štetnih masti od govedine, a neki su dijelovi čak i manje masni.

Mnogo su veći problem mesne prerađevine (kobasice, salame, hrenovke, paštete) koje sadrže zasićene masti i mnogo soli. Nedavno je istraživanje pokazalo da je konzumacija suhomesnatih proizvoda usko povezana s pretilošću, koja je prvi uzrok mnogih kroničnih bolesti, posebno šećerne bolesti tipa 2.

Crveno meso iz organskog uzgoja je sasvim prihvatljivo.

 

7. OBOLJELI OD ŠEĆERNE BOLESTI MORAJU JESTI POSEBNU HRANU

Zdrav način prehrane dijabetičara uglavnom je jednak kao i zdrava prehrana za sve: malo masti, posebno zasićenih i transmasnih kiselina, umjereno sa soli i šećerom, obroci neka se temelje na integralnim namirnicama, povrću i voću, neka budu manji i ravnomjerno raspoređeni tijekom dana. Dijabetičarske i “dijetalne” namirnice u pravilu nemaju nikakvih posebnih koristi.

 

8. PAŽLJIVO SA ŠKROBNIM NAMIRNICAMA

To je istina, no ne znači da ih morate izbaciti iz svoje prehrane. Škrobne namirnice dio su zdrave prehrane, problematična je samo količina. Integralni kruh, žitarice, tjestenina, riža i škrobno povrće kao što je krumpir mogu biti dio obroka i međuobroka. Ključ je u malim porcijama i kombiniranju s namirnicama koje sadrže mnogo vlakana. Cjelovite škrobne namirnice dobar su izvor vlakana, koja povoljno utječu na zdravlje probavnog trakta.

 

9. UKISELJENO POVRĆE JE BEZVRIJEDNO

Upravo suprotno. Nove studije su dokazale da kisela hrana u želucu usporava metabolizam ugljikohidrata, što znači da se oni sporije pretvaraju u šećer u krvi. Kiseli krastavci, paprike, gljive, artičoke i sve što se može ukiseliti trebalo bi biti obavezan dio vaših obroka. Vlakna koja sadrži ukiseljeno povrće korisna su za metabolizam i usporavaju podizanje šećera u krvi nakon obroka.

iStock 636981192
FOTO: ISTOCKSvakog si dana probajte priuštiti barem nešto kiselo uz obrok. Istraživanja kažu kako je to vrlo poželjno ukoliko imate dijabetes.

 

10. ŠEĆER PODIŽE RAZINU ŠEĆERA U KRVI

Od običnog bijelog šećera za naš šećer u krvi opasniji je škrob, koji sadrže osnovne namirnice u našoj prehrani: kruh, krumpir, riža, kukuruz, tjestenina. Glikemijski indeks bijelog šećera niži je od GI-ja kruha, pečenog krumpira ili kukuruznih pahuljica. Postoji još čitav niz namirnica koje su slađe od bijelog šećera: kuhana mrkva, svijetli med, marelice, prosena kaša. To neka bude ishodište prilikom pripreme dijabetičarskih slastica, gdje je potrebno zamijeniti bijelo brašno.

 

11. OBOLJELI OD ŠEĆERNE BOLESTI MORAJU JAKO PAZITI ŠTO JEDU

Razina šećera u prosjeku će se sniziti za 50 posto, a čak i normalizirati kod trećine oboljelih ako izgube deset kilograma. Treba paziti na pojedine količine. Oboljeli od šećerne bolesti mogu jesti gotovo sve, no treba obratiti pozornost na količinu.

 

12. DIJABETES TIPA 2 JE NEIZLJEČIVA BOLEST

Po Međunarodnoj klasifikaciji bolesti šećerna bolest tipa 2 je klasificiran kao kronična nezarazna bolest, a za njih je specifično da su doživotne. Studije pokazuju da se dovoljnim gubitkom tjelesne težine može izliječiti dijabetes tipa 2, što znači da ta bolest nije neizlječiva niti je problem u tome što nema odgovarajućih lijekova, već je problem u tome što većina bolesnika nije dovoljno motivirana za promjenu načina života. Za razliku od dijabetesa tipa 2, dijabetes tipa 1 je neizlječiv.

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave