Prednosti posjedovanja kućnog ljubimca kada imate multiplu sklerozu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kao dio naše edukacije o MS-u, razmatramo različite aspekte života s multiplom sklerozom i razmišljamo o stvarima koje pacijenti sa MS-om mogu učiniti kako bi obogatili svoje živote.
Jedna stvar na koju nailazim na mom traganju sa vremena na vrijeme je imati kućnog ljubimaca. Postoje mnogi razlozi zašto su kućni ljubimci dobri za fizičko i mentalno zdravlje, a neke smo naveli pomoću informacija iz MS New Outlook-a i healthline.coma.

Prijateljstvo

Jedan od razloga za kućnog ljubimca je – društvo. U redu, tako da, osim ako imate posebno pričljivog papagaja ili papigicu, razgovor može biti samo jedan od načina, ali imati kućnog ljubimca u vašem životu pomoći će odbiti usamljenost i dosadu. Čini se da mačke i psi imaju šesto čulo kada se njihovi vlasnici ne osjećaju dobro i da će mirno sjediti uz njih, radeći im društvo.

Umanjuje stres

Maženje mačaka i pasa dokumentirano je kako smanjuje stres i povećava raspoloženje. Ako vam nije praktično držati psa ili mačku u svom domu, odvojite vrijeme za posjet prijateljima ili rođacima koji imaju kućne ljubimce. Također možete volontirati u lokalnom skloništu nekoliko sati kako biste se mogli družiti sa njima beskućnicima. Gledanje u lijepe akvarijske ribe ili čak promatranje ptica može imati također umirujući učinak, pomažući vam da se opustite.

Omogućuje ometanje crnih misli

Znamo da je briga o kućnom ljubimcu veliki pothvat, ali također djeluje kao veliko opuštanje. Bez obzira kakav je vaš dan ili kako se osjećate, i dalje ćete morati nahraniti vašeg ljubimca, paziti na njegov dom i izvesti ga van. Ne samo da će to poslužiti kao netko tko vam odvlačeći misli od problema , nego će vam također dati osjećaj svrhe, da ste nekome potrebni i nešto na što ćete se usredotočiti.

Prisiljava vas na vježbanje

Ako odaberete psa, onda morate izvesti psa u šetnju, što znači izlazak barem dva puta dnevno. Vježba i svježi zrak će biti izvrsni za vaše fizičko zdravlje i mentalno blagostanje, a ako je vrijeme lijepo, bit će te imati i mali dodatak, dodatno upijanja vitamina D.

Dovodi vas u svakodnevnu rutinu

Posjedovanje kućnog ljubimca znači da morate ući u rutinu. Vrsta kućnog ljubimca koju ćete izabrati ovisit će o vašem načinu života i ozbiljnosti vaših problema sa MS-om, ali doista postoji kućni ljubimac za svakoga. Bilo da se odlučite za guštera ili mačića, zlatnu ribicu ili zeca, zahtijevat će vašu pažnju i potpuno će se osloniti na vas.

Psi VS mačke: Koji je najbolji ljubimac za ljude s MS-om?

Da li će psi ili mačke biti bolji kućni ljubimac, nikada neće biti riješeno, ali postoji li bolji ljubimac za ljude s MS-om?
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), posjedovanje kućnog ljubimca svakako vam može pomoći smanjiti krvni tlak, razinu kolesterola i razine triglicerida te smanjiti vam osjećaj usamljenosti. Četveronožni prijatelji također mogu vas poticati vježbanje i aktivnosti na otvorenom, te služiti kao sredstvo za socijalizaciju.
Ali psi, mačke i drugi kućni ljubimci zahtijevaju ljudsku pažnju i brigu. Ne hrane se i ne hodaju sami, niti čiste vlastite kutije za smeće!
Uz sve ove prednosti i potencijalne probleme, koji je ljubimac najbolji za ljude koji žive s multiple sklerozom (MS)? Nekoliko vlasnika kućnih ljubimaca s MS-om razmatra svoja iskustva i potencijalno pristrana mišljenja.
NAPIŠITE I VI SVOJA RAZMIŠLJANJA, ILI JOŠ BOLJE, UZ SVOJE RAZLOGE ZALIJEPITE I FOTOGRAFIJE SVOJIH LJUBIMACA U KOMENTARE !
Ideju za ovaj text sam maznuo od  administratora grupe MS grupa podrške, Nataša Savanović , znam da to nije lijepo, ali eto bar sam priznao
Ivan Novak

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?