Prava istina o soku od naranče

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

sok od naranče

Zdrav doručak nezamisliv je bez soka od naranče? Razmisli opet!

Kupovni sok od naranče, unatoč etiketi s jamstvom da je ‘sok potpuno prirodan’, ‘bez dodanih šećera i konzervansa’ ili ‘100% od naranče’, zapravo je kalorijska bomba s vrlo niskim postotkom nutrijenata i upitnom količinom vitamina C.

Juice je dio mita o zdravom doručku

Žitne pahuljice s mlijekom ili jogurtom, svježe voće i čaša soka od naranče već više od pola stoljeća nedodorljiv su dio imaginarija zdravog američkog, ali i europskog doručka.  Tako Amerikanci godišnje popiju 2,7 milijarde litara soka od naranče, a industrija voćnih sokova na mitu o zdravom doručku godišnje zarađuje milijarde dolara.

Čak su i nutricionisti nepodijeljeni kada je riječ o blagotvornom učinku soka od naranče na zdravlje no, jedino kada se govori o svježe iscjeđenom ‘juiceu’, pripremljenom u vlastitoj kuhinji. Kupovni sok, unatoč etiketi s jamstvom da je ‘sok potpuno prirodan’, ‘bez dodanih šećera i konzervansa’ ili ‘100% od naranče’, zapravo je kalorijska bomba s vrlo niskim postotkom nutrijenata i upitnom količinom vitamina C.

Tako barem tvrdi Alissa Hamilton, nezavisna kanadska znanstvenica i autorica knjige “Iscijeđeno: Sve što ne znate o soku od naranče” u izdanju Yale University Press-a. Okomivši se na proizvođače soka od naranče, ali i javnost koja ga proklamira kao ‘zdrav način da započnete dan’, Hamilton je istražila pozadinu jednog od najvećih prehrambenih mitova.

Kod kupovnog soka zaboravite na svježinu

S obzirom da je daleki Brazil, zbog jeftine radne snage i slabih zakona o zaštiti okoliša, Floridi preoteo svjetski primat u proizvodnji soka od naranče, dug put koji prijeđe do kupaca diljem svijeta glavni je uzročnik ‘oplemenjvanja’ soka konzervansima koji produljuju njegovu trajnost i aditivima koji mu daju svjež okus. To objašnjava i činjenicu da, iako je prosječno trajanje soka 60 dana, sok od naranče na policama trgovina može stajati i po godinu dana.

Također, tijekom pasterizacije sok se zagrijava, iz njega se ‘izvlači’ kisik, a potom se sprema u velike metalne kotlove i oblino ‘začinjava’ s kemikalijama. Takav je sok daleko od prirodnog, svježe iscjeđenog, kakvim ga reklamiraju, objašnjava Hamilton. Stoga je njena preporuka: jedite naranče, cijedite ih vlastoručno, a kupovni sok od naranče izbjegavajte.

Juice i dijeta ne idu zajedno

No, ako ne možete bez popularnoj juicea, nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender pomoći će vam da odaberete ‘onaj pravi’ te vas informirati o prednostima svježe iscjeđenog soka od naranče.

Iako predstavlja vrijednu i hranjivu namirnicu, ni u soku od naranče, popularnom juiceu nije uputno pretjerivati jer može pridonijeti povišenom kalorijskom unosu, kaže Darija. Zato se osobama na dijeti ne preporuča pijenje više od jedne čaše (2 dl) soka od naranče na dan.

Kako odabrati najbolji juice

Među voćnim sokovima razlikujemo 100 %-tne voćne sokove, voćne nektare, voćne napitke, koncentrirane voćne sokove. Čisti voćni sok predstavlja 100%-tni prirodni negazirani voćni sok. Ne sadrži nikakva bojila ni druge aditive. 100 % – tni voćni sok ne sadrži dodani šećer i zato predstavlja najbolji izbor među komercijalnim voćnim sokovima.

Voćni sok može spriječiti “jutarnju hipoglikemiju”, odnosno sniženje razine šećera što može voditi čitavom nizu fizioloških i tjelesnih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost i promjene raspoloženja. Osobama koje ujutro ne osjećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da ostvare najvažniji dnevni obrok.

Rezultati velikog broja istraživanja pokazali su da je dnevni unos pet obroka voća i povrća ključ dobroga zdravlja, a spominje se blagotvorno djelovanje na povišen kolesterol u krvi, smanjenje tjelesne mase, prevenciju kardiovaskularnih i malignih bolesti. Čisti voćni sok zadržava iste vitamine, minerale i fitokemikalije kao i svježe voće. Čaša voćnog soka ujutro već je jedan od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.zdravakrava.24sata.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?