Pogodnosti za umirovljenike u gradu Rijeci

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Pogodnosti za umirovljenike u gradu Rijeci

 

Kako je Rijeka jedan društven, dinamičan i specifičan grad potvrdili smo i sa gledišta umirovljenika koji u gradu koji teče imaju širok spektar pogodnosti za umirovljenike, na koje je Grad tokom prošle godine potrošio čak 6,5 milijuna kuna.

Sa demografskog stajališta, Rijeka je treća u Hrvatskoj po broju radnika i umirovljenika, sa 62.250 radnika i 38.012 umirovljenika. Što ih ne sprječava da svojim umirovljenicima omoguće prava na besplatni prijevoz, podmirenje troškova stanovanja, novčane naknade, božićnice i sve to uz široku ponudu sadržaja za starije generacije čime ih se neprestano uključuje u svakodnevnu dinamiku društva.

Pravo na besplatan prijevoz, točnije godišnji pokaz,  koji osigurava KD Autotrolej imaju svi Riječani stariji od 65 godina čija su mjesečna primanja manja od 2.000 kuna, ili ima određeni oblik oštećenja organizma (tjelesno, mentalno, intelektualno, osjetilno oštećenje ili poremećaj iz autističnog spektra) i uz to ima teži ili teški invaliditet – oštećenje funkcionalnih sposobnosti ili je stradalnik rata (hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, udovac/udovica ili roditelji umrlog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, odnosno ratni i civilni invalidi rata) ili je darivatelj krvi (muškarac sa 40 ili više, a žena sa 25 ili više darivanja krvi).

Podmirenje troškova stanovanja poput najamnine, komunalne naknade, odvoza smeća, centralnog grijanja i sl. imaju svi socijalno ugroženi građani koji u Centru za socijalnu skrb ostvaruju pravo na minimalnu naknadu, pravo na osobnu invalidninu ili pravo na doplatak za pomoć i njegu, odnosno ako su prihodi njihova kućanstva niži od gradskih cenzusa prihoda. Također, ovisno o uvjetima koje zadovoljavaju, određeni građani mogu steći pravo i na liječenje u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, zatim pravo na pogrebne usluge, a ako su članovi Matice umirovljenika Grada Rijeke mogu ostvariti i pravo na svakodnevni besplatan ručak.

Pravo na novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna imaju svi umirovljenici s mirovinom nižom od 1.400 kuna, dok je jedini uvjet da primatelji ovog prava ne posjeduju nekretninu osim one koja služi isključivo za stanovanje. Također je iznos od 150 kuna predviđen za sve starije od 65 godina koji ne ne ostvaruju prihode po osnovi rada, mirovine, od imovine ili na neki drugi način.
Isto tako, povodom božićnih blagdana stariji od 65 godina imaju pravo na poklon bon u iznosu od 300 kuna.

No, Rijeka ima i šaroliki program predviđen za starije građane u vidu različitih i brojnih Klubova za umirovljenike i starije osobe, zatim organizirane tjelovježbe za starije pa čak i Sveučilište za građane treće dobi kao i besplatne informatičke tečajeve, dok za kulturna događanja imaju popuste ukoliko su članovi Matice umirovljenika grada Rijeke.

Rijeka je očito već odavno prepoznala i provodila mjere uključivanja i vrednovanja starijih osoba u kulturni i društveni život svakodnevice ovog posebnog grada, što je njima na pohvalu a ostatku Hrvatske – na uzor.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica