Pogodnosti za umirovljenike u gradu Opatiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Pogodnosti za umirovljenike u gradu Opatiji

 

Sunce, palme, plaže, hoteli i restorani. Raskošna Opatija svakako je jedan od dragulja hrvatske obale, što posebice dolazi do izražaja ljeti. Iako je možda u najljepše doba godine Opatija „pretrpana“ turistima i visokim cijenama, svakako je vrlo uspješna u ekonomskom pogledu. Pa sukladno tome, tako žive i umirovljenici grada Opatije. Iako je sporno reći kako je mirovina ekonomski blagoslov gotovo bilo kojeg hrvatskog umirovljenika, Opatija svakako pokazuje veći prosjek od hrvatskog. Naime, opatijski umirovljenici imaju prosječnu mirovinu od 3.222 kune, što je prosjek veći za čak 700 kuna od hrvatskog nacionalnog prosjeka. No, istovremeno je njihov omjer umirovljenog i radnog stanovništva 1:1,66, što je također nešto više od državnog prosjeka.

Osim veće prosječne mirovine, koje su još pogodnosti koje Opatija osigurava svojim umirovljenicima?

Za početak, tu je besplatna vožnja javnim prijevozom za sve umirovljenike sa mirovinom do 2.000 kuna a koji su stariji od 65 godina. Njih je ukupno 194, no to pravo je omogućeno i još 54 umirovljenika koji isto tako imaju mirovinu do 2.000 kuna ali bez navršenih 65 godina života.

Za sve umirovljenike koji imaju mirovinu do 3.000 kuna mjesečno imaju pravo na uskrsnicu i božićnicu, svaka u iznosu od 500 kuna. Istovremeno, ukoliko umirovljenici sami plaćaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja za tekuću godinu, u toj godini imaju pravo na jednokratnih 840 kuna, u principu, svojevrsni povrat plaćene police.

Za umirovljenike koji ostvaruju manju mirovinu, i to do 1.300 kuna, osigurano je i pravo na 300 kuna pomoći mjesečno uz gore navedene pogodnosti uskrsnice, božićnice i police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Opatija, kao kulturni grad, osigurao je u sklopu organizacije Festivala Opatija popuste za umirovljenike na kulturna događanja od 20 do 30 posto.

U samom srcu Opatije smješten je „Klub 60+“ koji je namijenjen osobama treće dobi u svrhu druženja i aktivnosti koje su u skladu s potrebama i interesima članova Kluba. Pa su tako dosad organizirane likovne radionice, zbor, putovanja, tu je  foto sekcija, ali i savjetovalište te zdravstvena predavanja.

Sve u svemu, čini se da Opatija ima jednako za ponuditi svim svojim uzrastima, bilo domaćima ili pak gostujućima, a također je i pohvalno kako pazi i na svoje starije generacije kojima je u životu potrebno mnogo više od pukog preživljavanja.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica