Počela 2.Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Danas počinje 2.Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji

Konferencija  se održava u sklopu projekta „Mjesec Hospicija“ odobrenog od PSŽ i projekta „Mjesec Alzheimera“ odobrenog od Grada Lipika u organizaciji sa Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest, Domom zdravlja PSŽ  i  Zavodom za javno zdravstvo PSŽ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Konferenciju podržava Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Društvo za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS-a), Centar za socijalnu skrb Požega i Centar za socijalnu skrb Pakrac.

Konferenciju će bodovati stručne komore: Komora liječnika, Komora socijalnih radnika, Komora psihologa i Komora medicinskih sestara.

Ispred Ministarstva zdravstva na konferenciji će govoriti voditeljica službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite dr. Sanja Predavec.

Skup će također pozdraviti župan PSŽ g. Alojz Tomašević, gradonačelnik Grada Lipika g. Vinko Kasana, ravnatelj Doma zdravlja PSŽ g.Marijan Višaticki, predsjednik udruge za Alzheimerovu bolest prof. Ninoslav Mimica, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu HLZ-a dr. Vlasta Vučevac i ravnatelj centra za socijalnu skrb Požega g. Vjekoslav  Potočanac.

Konferencija će biti međunarodnog karaktera obzirom da će uz naše istaknute predavače sudjelovati  i gošća iz Amerike.

Na konferenciji želimo poslati poruku da edukacija o prevenciji, liječenju i skrbi oboljelih od Alzheimerove demencije može utjecati na društvo u cjelini sa ciljem  da se smanji epidemija ove bolesti od koje boluje blizu 50 milijuna osoba diljem svijeta, a do 2050. godine očekuje se da će broj oboljelih biti oko 115 milijuna. Alzheimerova demencija nije normalni dio starenja, demencije su posljedice bolesti, one nisu samo gubitak pamćenja, one uzrokuju psihičko i fizičko propadanje osobe.

Republika Hrvatska ima razvijene sustave koji mogu pomoći u osiguranju kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji koje treba potaknuti na međusobno umrežavanje.

 

Gradonačelnik Grada Lipika g. Vinko Kasana će na konferenciji sa predsjednikom Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest prof. Ninoslavom Mimicom i voditeljem inicijative „Prijatelji demencije „ za Hrvatsku g. Tomislavom Huićem potpisati sporazum  da Grad Lipik postaje Demenciji prijateljska zajednica.

Prijatelji demencije – Hrvatska naziv je inicijative Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest kojoj je cilj promjena percepcije demencije u javnosti i poticanje stvaranja Demenciji prijateljskih zajednica u Hrvatskoj. Dio je međunarodnog programa Dementia Friends koju je razvilo Društvo Alzheimer iz Londona, UK.

Ovoj inicijativi se možete pridružiti tijekom informativnih sastanaka na našim Alzheimer Caféima ili putem stranica http://www.prijateljidemencije.alzheimer.hr/

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave