Ovo je čovjek koji je umirovljenika (92) iz doma prevario za 120.000 eura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Otkrili smo tko je zagonetni čovjek koji je posrnulom križevačkom bankaru Goranu Deliću (58) naivno posudio čak 2,9 milijuna kuna te ostao bez cijelog iznosa.

Protiv Delića ovih je dana pravomoćno podignuta optužnica zbog toga. Nakon višednevnog natezanja, Općinski sud u Bjelovaru priopćio nam je kako je bez novca ostao Delićev poznanik Josip Vidaković (60).

No, više od te šture informacije nisu željeli otkriti. Prema optužnici, Delića se tereti da se poznaniku “lažno obvezao da će pozajmicu vratiti u određenom vremenskom roku, ali povrat novčanih sredstava nikad nije napravio”.

Varao ulagače

Optužen je za kvalificirani oblik kaznenog djela prijevare kojom je pribavljen značajan materijalni iznos. Dokaže li mu se krivnja, prijeti mu do osam godina zatvora.

Križevački poduzetnik od Vidakovića je posudio 2,9 milijuna kuna tijekom 2017. godine, u vrijeme kad se cijelo njegovo poslovno carstvo s desetak tvrtki već ozbiljno urušilo.

Tada je već imao optužnice za prijevaru u gospodarskom poslovanju prema kojima je još od 2010. varao ulagače koji su uplaćivali velike iznose u njegovu zadrugu Usluge Prigorje jamčivši im velike prinose.

No, zadruga je bila prezadužena, pa je na koncu propala. Kjigovodstveno-financijsko vještačenje utvrdilo je kako Goran Delić svim ulagačima, a ukupno ih je 190, duguje čak 50 milijuna kuna.prenosi

Prinos 10,5 posto

Tijekom 2013. godine, primjerice, 92-godišnji umirovljenik Lovro Hren, tada nastanjen u Domu za starije, u Delićevu zadrugu Usluge Prigorje uložio je cijelu životnu uišteđevinu od 120.000 eura.

Delić je umirovljeniku jamčio godišnji prinos od čak 10,5 posto. To bi u Hrenovu slučaju iznosilo 12.600 eura ili oko 95.000 kuna. Ne zna se je li gospodin Hren još među živima, ali poznato je da njegova novca više nema.

Hren je pak bio tek peti po veličini uloga u Delićevu zadrugu. Najviše su uložili i izgubili Josip Šamuga (3,4 milijuna kuna), Nevenka Šamuga (3,4 milijuna), Dušan Pajtak (2,3 milijuna) i Stefan Koren (2,2 milijuna kuna).

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave