Ove se nedjelje vraćaju mise, ukoliko se nastavi pad zaraženih

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Biskupi i Krizni stožer dogovaraju ukidanje zabrane vjerskih okupljanja

Vijest koju smo doznali oduševit će vjernike – nastavi li se pad broja zaraženih sljedećih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, tj. moći će se slobodno ići na misna slavlja. Bit će to dio novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji bi mogao uslijediti već ovih dana jer su, kako doznajemo, članovi kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu i procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja. To se odnosi i na ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Ogradili se od Splita

Hrvatski su biskupi mjere, kojima nisu dopuštene mise s narodom i ostale pobožnosti te krštenja i vjenčanja, donijeli na prijedlog i u dogovoru s državnim vlastima. Potvrdio je to nedavno šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upravo u razgovoru za Večernji list, rekavši kako su „HZJZ i HBK uspostavili odličan kontakt već prije“. – Mi smo njima predložili mjere za koje smo držali da se trebaju provoditi. Oni su na to odlično reagirali, ali da ima propusta u tom sustavu – svakako ima. Ako se papa Franjo drži mjera i preporuka, zašto se ne bi mogli držati i naši svećenici – rekao je Capak. prenosi

Propust na koji je mislio odnosio se, zacijelo, na jedan jedini slučaj u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, gdje je u splitskoj župi svećenik pozvao vjernike na misu za Uskrs te pokazao neposlušnost prema svome ordinariju, zbog čega je nadbiskupija oštro reagirala i ogradila se od njegovih postupaka. U javnosti  se navodi i jedan primjer iz Srpske pravoslavne crkve

Na stotine svećenika misna su slavlja, klanjanja i molitve prenosili preko interneta, kao što su činili i katolički mediji i HTV. Izostanak pohođenja misa teško je pao velikom broju vjernika pa su se razvijale burne polemike jesu li biskupi trebali donijeti upravo ovako rigoroznu odluku i ukazivalo se na model iz Poljske, a to je veći broj misa tijekom dana kako bi na njima mogao biti manji broj ljudi. Ovog trenutka još se ne zna kako će izgledati ublažavanje crkvenih mjera. Pretpostavlja se da bi se mogle primijeniti neke mjere iz „poljskog modela“, s manjim brojem vjernika u crkvama i obveznom dezinfekcijom na ulazu.

Više nego u subotu

A nacionalni Stožer civilne zaštite izvijestio je o 39 novih bolesnika i osam umrlih. Na respiratoru su 23 osobe, a hospitaliziranih je ukupno 332, 29 manje nego u subotu. Oporavljeno je 709 osoba. Unatoč rastu oboljelih i umrlih u odnosu na subotu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se i dalje raditi na ublažavanju mjera, kako je planirano ranije. – Idemo na ublažavanje nekih mjera, ali vrlo promišljeno i oprezno te se neće sve odjednom početi primjenjivati – rekao je Božinović.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?