Osjetite li simptome poput boli ili titranja mišića, odmah prestanite vježbati

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Foto: Shutterstock

Bole vas mišići nakon vježbanja? To je dobar znak jer nema napretka bez boli! Ova i slične motivacijske rečenice su vjerojatno razlog zašto mnogi odustanu od tjelovježbe i prije prvog treninga.prenosi

Istina je da se nakon intenzivnog vježbanja može osjetiti blaga bol mišića, što znači da ih jačamo, ali određene vrste boli mogu značiti samo jedno – vježbe koje izvodite nisu dobar odabir ili ih krivo izvodite. Jessica Matthews, profesor kineziologije na sveučilištu u San Diegu dala je nekoliko savjeta kada fizička bol upućuje na to da je potrebno odabrati druge vježbe.

Tremor u mišićima: Sve je pod kontrolom ako vam se mišići ne tresu kao da je potres ili imate osjećaj da vas ruke ne služe, a sve su to znaci preopterećenja. Nastavite li ponavljati vježbu s ovim simptomima, ne samo da riskirate da vam uteg padne na nogu nego su moguća i ruptura mišića uslijed jakog naprezanja i zamora.

Iznenadna, oštra bol: Bol u mišićima koja se pojačava tijekom treninga može značiti da je vježba koju izvodite izazovna i teška, ali intenzivna bol koja se javi naglo signalizira da nešto nije u redu. Nikako ne smijete forsirati mišiće, nego odmah prestanite izvoditi vježbu jer riskirate ozljede mišića ili zgloba.

Nakon treninga vam je natečeno stopalo ili koljeno: Crvenilo, otok ili konstantna bol ukazuju na stalnu upotrebu toga zgloba tj. prenaprezanja. Moguće je da je samo potrebno posvetiti više vremena istezanju i razgibavanju, ali ako crvenilo i otok ne prolaze, možda je vrijeme da posjetite fizioterapeuta koji će vam pomoći ojačati oslabljena područja i pojasniti kako izbjeći ozljede.

Vježbali ste prije tri dana, a još uvijek osjećate bol: Prije nekoliko dana ste dali sve od sebe u teretani, ali još uvijek se ne možete penjati stepenicama? Radi se o boli koja nastaje trganjem mišićnih vlakana za vrijeme vježbanja. Organizam naravno obnavlja ta mišićna vlakna tako da ih čini još snažnijima, no taj bi se proces trebao odviti u roku 48 sati a ako se to ne dogodi znači da ste jednostavno pretjerali s vježbanjem. Obavezno pričekajte da bol prestane prije nego se vratite aktivnostima.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica