OPASNO – Ako često pijete ibuprofen ovo bi vas trebalo zanimati

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Otprilike svaka deseta žena koja je ibuprofenom dulje vrijeme nastojala liječiti kroničnu bol, danas ima probleme sa sluhom
Otprilike svaka deseta žena koja je ibuprofenom dulje vrijeme nastojala liječiti kroničnu bol, danas ima probleme sa sluhom prenosi

Koliko god bilo logično pretpostaviti da su analgetici za koje nije potreban liječnički recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije. American Journal of Epidemiology objavio je istraživanje dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu prema kojem neki od svjetski najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha.

Bi li se to moglo odnositi i na muškarce, ostaje otvoreno, jer je Curhan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korištenjem aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova, gdje se ističe ibuprofen, i acetaminofena. Ispalo je da je, od onih žena koje su dulje od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, njih između devet i 10 posto iskusile gubitak sluha.

Liljekovi i novac, farmaceutska industrija Više od štosa Life Viagra, prozac, aspirin… Ovako hit lijekovi dobivaju ime Nekad i više od jednog desetljeća poslije. One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pritom ističu da se posljedice koje se navode, ne odnose na povremeno korištenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su se žene njima nastojale osloboditi kronične boli. Nije to i jedina neželjena nuspojava.

Studije pokazuju da se pri takvom korištenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog tlaka i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih promatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom utjecaju na stanice slušnog aparata ili na posljedicu poremećenog krvnog tlaka i razina kisika u najosjetljivijim dijelovima slušnog aparata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?