Održan stručni skup sa ciljem unapređenja pristupa u radu s dementnim osobama

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Stručni skup sa ciljem unapređenja pristupa u radu s dementnim osobama održan u domu za starije Ivan Pavao II u Donjim Biljanima.

Stručnjaci se okupili kako bi razmijenili nova saznanja u području demencija

 

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novih slučajeva osoba oboljelih od demencije raste za 7,7 milijuna godišnje. Iz tog razloga, iznimno je važno aktivno raditi na razvoju kvalitetne skrbi za dementne osobe.

S time na umu, u petak, 17.03., s početkom u 13 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Ivan Pavao II u Donjim Biljanima održan je stručni skup pod nazivom „Unapređenje pristupa u radu s dementnim osobama“.

Dnevni program otvoren je predstavom na temu demencije u izvedbi dramske grupe doma Ivan Pavao II, nakon koje su slijedila sljedeća predavanja: u 13:10 sati, predavanje „Kako otkriti demenciju“ Zlatka Kožara, dr. med.; u 13:30 predavanje „demencije, „epidemija“ u 21. stoljeću“ Gordane Ivanković, mag. med. techn., te u 13:50 „kreativna farmakoterapija demencije“ prof. dr. sc. Mira Jakovljevića, predstojnika Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Stručnom je skupu pristustovalo stotinjak liječnika i medicinskih sestara Zadarske županije, stručni timovi ustanova socijalne skrbi, centara za socijalnu skrb i domova za smještaj za starije i nemoćne osobe.

„Ovaj projekt zamišljen je s ciljem da osnažuje lokalnu zajednicu na mjestima na kojima se za to ukazuje potreba. Zdrava hrana i ugodno okruženje zasigurno godi svima, a ako pritom možemo otvoriti nova radna mjesta i osiguravati vrhunsku skrb osobama treće životne dobi, koristi su višestruke, kako za naše klijente, tako i za zajednicu“, izjavio je osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Ivan Pavao II, gospodin Tomislav Odžaković. „Iznimno smo zadovoljni odazivom zdravstvenih djelatnika i multidisciplinarnih timova, te ostalih stručnjaka ovom stručnom skupu. Ovaj skup organizirali smo sa željom da senzibiliziramo stručnu javnost i pružimo priliku za daljnji rast i edukaciju u sferi ovog rastućeg fenomena. Znamo da ciljeve koje smo si zadali nije lako ostvariti, no uz sudjelovanje stručne javnosti, šire lokalne zajednice te svih koji skrbe o osobama treće životne dobi, ti su ciljevi puno lakše ostvarivi“, rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja Ivan Tomić, diplomirani soc. radnik.

Kod demencije je važan pristup i zato smo za skup odabrali Dom Ivan Pavao II jer ono što su tamo osmislili u socijalnom smislu upravo je genijalno. Sveobuhvatni program u kojem između ostalog osobe treće dobi sami proizvode i hranu koju jedu za stariju je populaciju, a posebno onu dementnu izvrsna terapija koja im, ne biste vjerovali, može produžiti život čak i do deset godina' – kaže Jakovljević te dodaje da je dom u Ivan Pavao II u psihofarmakološkom smislu na svjetskom nivou. Dom Ivan Pavao II najmlađa je ustanova koja skrbi o starijim osobama na području Zadarske županije a osigurava smještaj za 136 starije osobe.

Kulturu života razvijajmo zajedno

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave