Odred Za Čistoću = Lan

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Lan pripada porodici lanovki (Linum usitatissimum) što u prijevodu znači” puno koristi”. 

To je biljni rod koja ima oko 180 vrsta.

Uzgajao se od davnina te je tada kao i danas služio  u prehrambene i  zdravstvene svrhe, a rabio se i za izradu najugodnijih tkanina te je upravo ta biljka zbog ugode nošenja  korištena između ostaloga i za izradu odjeće faraona.

Djelovanje lana u našem organizmu je najlakše shvatiti  ako ste gledali serijal  po imenu Odred za čistoću.

Ako niste, pogledajte ga. 

Vidjeti ćete kako mogu dotjerati i očistiti prljave stanove  dvije  dame najboljih godina kad se prime posla.

Kad vidite te rezultate, sjetite se da lan (sjemenke i laneno ulje) rade istu stvar u našem organizmu, točnije rečeno u crijevima i žilama.

Dr.sci. Stribor Marković se posebno osvrće na laneno ulje za koje kaže da je bogato α-linolenskom kiselinom, a osobitost te kiseline je sprječavanje “zakrečenje” krvnih žila te djelovanje protiv procesa ateroskleroze . 

Najstarije je ulje u primjeni i smatra se klasikom među ljekovitim uljima.

Morate znati da se ono NE nanosi se direktno na kožu ( vrlo je masno i teško se upija te je u dodiru s kožeom  sklono oksidaciji).

Uzima se isključivo oralno i to jedna do jedna i pol jušna žlica dnevno, najčešće pomiješana s posnim sirom ili žitaricama.

Povoljno djeluje na rad mozga i živaca, a koristi se i kod upalnih bolesti kože te kod upalnih bolesti u probavnom sustavu.

Kako je već rečeno, ulje lana vrlo lako oksidira i zato ga UVIJEK DRŽITE U HLADNJAKU. 

Iz istog razloga NE kupujte ulje koje nije pakirano u TAMNIM BOČICAMA ili je bilo  izloženo svjetlosti.

Osim masnih kiselina, lan sadrži LIGNANE( skupina fitoestrogena) koji se u crijevnoj flori pretvaraju u tvari sličnog djelovanja kao hormoni, a u organizmu  imaju antikancerogeno djelovanje posebice kod karcinoma dojke, sluznice maternice, endometrija, prostate.

Dobri su kao zaštita za srce i krvne žile. 

Lan osim navedenoga sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij.

Izuzetno ga je važno koristiti u svakodnevnoj prehrani zbog  obilja omega 3 masnih kiselina koje sadrži najmanje 7 puta više od nekih poznatih namirnice poput soje, oraha, špinata, badema i banana.

U strukturi sjemenki nalaze se tvari blagotvorne za opće zdravlje, probavu, čišćenje crijeva, pa stoga služi  i za održavanje idealne tjelesne težine.

Lan je idealna namirnica za žene u menopauzi, ali i za mlade jer, zeleni čaj i lanene sjemenke suzbijaju akne.

Sjemenke se  preporučuju ljudima koji se postepeno žele riješiti  viška kilograma jer lan smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

Sluz lana  liječi sluznice unutarnjih organa stvarajući na finu presvlaku koja štiti od raznih  upalnih stanja (od upale sluznice usta, želuca do mokraćnih puteva).

U tu svrhu recept daje Ivan Lesinger :

20 grama sjemenki lana treba namočiti u 1 litri vode i pustiti da odstoji oko 6 sati. Tekućinu piti tijekom dana.

Kad se govori o lanenim sjemenkama, ukoliko ste u mogućnosti nabavite sjemenke  ZLATNOG LANA jer imaju u svom sastavu više masnih kiselina. 

Za  zdravstvenu korist treba dnevno pojesti oko tri žlice sjemenki što  nije osobito teško jer ga možete kombinirati s nizom namirnica i dodati velikom broju jela.

Kako dolazi jesen, dobro je malo pročistiti organizam, pa ako ne želite konzumirati sami lan, za čišćenje je  idealna juha od lana, bundeve i leće.

 

 

Crvena juha od bundeve, leće i zlatnog lana

 

1 luk

1 šalica bundeve

2 režnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja

pola žličice soli

1 šalica crvene leće

5 šalica temeljca od povrća

2 jušne žlice sjemenki lana te ostale sjemenke po želji

Pirjate luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte sol i bundevu te nakon njih leću i temeljac. Na laganoj vatri kuhajte 15 min te mikserom usitnite  sastojke u kremastu juhu te na kraju začinite sjemenkama zlatnog lana te ostalim sjemenkama po želji.

Morate znati da lan kao i sve biljke i lijekovi može imati kontraindikacije.

Ukoliko konzumirate veće količine sjemenki ili brašna od ovih navedenih može doći do trovanja, a sjemenke  morate usitniti UVIJEK neposredno prije uzimanja.

Ukoliko se uzima u bilo kojem obliku i na propisani način,  lan je sigurna biljka koja može dobro poslužiti za ulaz u zlatnu jesen koja je pred nama.

Marina Duić Manojlović

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i