NOVA MIROVINSKA „REFORMA” – Pomor starijih u koroni

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Puno problema tišti hrvatsko druš­tvo, od korupcije, niskog standarda u odnosu na onog koji bi mogao biti, neprovođenja zakona i nepoštivanja prava, pa i nebrige za umirovljenike i starije osobe. S vre­mena na vrijeme, sitnim i sporim ko­racima nešto se poboljša po pitanju položaja umirovljenika, no često zbog sporosti mnogi ni ne dočekaju za živo­ta te promjene. Najočitiji takav primjer je kad je tadašnja hrvatska Vlada 1994. godine smanjila mirovine, Ustavni sud 1998. je donio odluku o povratu duga, a on se tek počeo isplaćivati 2006. godine, što mnogi nisu doživjeli.

      Neke stvari po današnje umirovljenike su se popravile, poput prava na odabir povoljnije mirovine (iz I. ili iz oba mirovinska stupa), ali toliko je još neriješenih problema da je lako zaključiti da mnogi današnji umirov­ljenici neće doživjeti njihovo rješava­nje. Uz takvu situaciju, sad se pojavila i pandemija koronavirusa koja je ubr­zala pomor starijih osoba. Naime, u prvih sedam mjeseci ove godine umr­lo je 31.371 umirovljenika, a u istom razdoblju prošle, također pandemijske godine, 28.607.

Za usporedbu, u pet godina (2015.-2019.) prije pandemije prosjek umrlih umirovljenika do srpnja bio je 26.275. To znači da je sada umrlo oko 5.100 umirovljenika više od prosjeka. No, uzme li se u obzir da je u 2021. go­dini do kraja srpnja u Hrvatskoj od covida umrlo oko 4.400 ljudi, nije teško za zaključiti da umirovljenici ne umiru samo od korone, već i od posljedica koje je taj virus ostavio na kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi.

     Ima i još jedna poveznica, a to je siromaštvo. Kad bi starije osobe ima­le novca, zdravije bi se hranile, bile otpornije, a oni kronični bolesnici bi imali za pregled kod privatnih liječni­ka, umjesto da čekaju mjesecima na pregled u bolnicama.

      Pomorom starijih osoba državna blagajna će itekako uštedjeti, jer samo na tisuću umrlih umirovljenika koji primaju prosječnu mirovinu godišnje se uštedi 31 milijun kuna, a umrlih je vidimo puno, puno više od prosjeka. A kolika će tek biti ušteda što su umrli umirovljenici koji su mogli živjeti još desetak i više godina?(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Nemam za kilo breskvi

Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?