Ne bacajte ljusku od češnjaka – koristiti će vam za puno toga

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Ljuska češnjaka obiluje posebnim antioksidansima koji djeluju antikancerogeno te odlično na jačanje imuniteta. Prava je šteta baciti je, ističu stručnjaci, i treba je iskoristiti za mnoga jela

Većina nas bacit će oguljenu ljusku od češnjaka, ne razmišljajući da ona zapravo može biti korisna.

No, može i to za juhu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za juhu i skuhajte. Izvadite je tijekom cijeđenja. Ako se bojite prejakog okusa, dodajte samo žličicu do dvije ljuski, a ako volite jak okus češnjaka možete odmah staviti i cijelu šaku.

Juhu možete skuhati i samo od ljuske češnjaka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne kuhati. Ovaj temeljac možete koristiti kao zasebnu juhu, a možete ga sačuvati i koristiti za kuhanje riže ili dodati umacima.

Sanjin Strukić/Pixsell | Autor: Sanjin Strukić/Pixsellfoto: Sanjin Strukić/Pixsell

Svoje ljuske od češnjaka nakon njegova čišćenja zato nemojte baciti već je spremite u vrećicu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Ljuska češnjaka obiluje fenilpropanoidima koji su krcati antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da koža ima više vrijednih tvari od samog luka.

Thinkstock  | Autor: Thinkstock foto: Thinkstock

Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni tlak i sprečavaju nakupljanja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje kolesterola te nekih tipova karcinoma.

Prilikom korištenja ljuske češnjaka pazite da ona bude organska jer ćete u protivnom unositi pesticide u prehranu.

Još ideja za korištenje ljuske od češnjaka:

  • Spremite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, grah, povrtne i mesne juhe. 
  • Iskoristite za kompost.
  • Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cijele češnjeve tijekom kuhanja i pojedite ih, sugeriraju stručnjaci. Možete ih peći s krumpirima i mesom ili dodati u variva poput graha.
    Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime
  • Za čaj – stavite ljuske češnjaka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.
  • Ispecite češnjak u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice češnjaka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Tako ispečenog možete čuvati u frižideru do tjedan dana ili u zamrzivaču do šest tjedana.
    SaveGARLIC MATTERS1Mary KlimczakRecipesprenosi
Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica