NAJBOLJA TURSKA KAVA – Trikovi kako da ispadne savršena!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ne možete si zamisliti početak dana bez omiljene šalice turske kave!?                Uz sve popularnije instant kave, tursku kavu do sada još nitko nije uspio skinuti s kraljevskog trona. Za skuhati tursku kavu potrebna vam je mješavina iznimne kakvoće, stoga nemojte gledati na cijenu, jer kad se radi o turskoj kavi najbitniji su okus i gušt koji nam donosi.

U džezvi u kojoj inače kuhate kavu zagrijte vodu skoro do vrenja i pomaknite je s vatre. Dio vode odlijte u šalicu, a u ostatak dodajte kave po želji i promiješajte. Vratite na vatru i kad zakipi džezvu ponovo maknete s vatre, dodajte vodu iz šalice te ponovno vratite na štednjak da dođe do vrenja. Pomaknite đezvu sa štednjaka, pričekajte svega nekoliko trenutaka i dodajte žličicu hladne vode.

Naime, dobra šalica kave za mnoge je način života, pogotovo ako vam je dan prepun obaveza, te mnogi niti ne razmišljaju o tomr da započnu dan bez barem jedne šalice ovog crnog zlata. Iako, prema pisanju CNBC-a, najbolji trenutka za ispijanje kave je tek nekoliko sati nakon buđenja. Dijetetičarka Laura Cipullo objasnila je kako ispijanje kave odmah nakon buđenja može dovesti do osjećaja nervoze.

Pravo vrijeme za ispijanje prve kave ovisi isključivo o tome kako reagirate na kofein i kakav utjecaj ima na vaš metabolizam.

Kofein potiče centralni živčani sustav, unosimo ga kroz čaj, kavu ili energetske napitke, te nam omogućava da ostanemo budni i pomaže nam razbuditi nas. Previše kofeina ima veliki utjecaj na kvalitetu sna, zato svakako pratite i slušajte svoje tijelo ,odrediti kada je vaše najbolje vrijeme za uživanje u šalici kave.

Također, ono što sigurno trebate napraviti ujutro je pričekati bar jedan sat od buđenja i tek onda uživati u svojoj prvoj kavi. Stručnjaci se se složili da kavu ne bi trebali konzumirati navečer netom prije odlaska u krevet, kako bi imali što kvalitetniji san.

U turskoj je tradiciji uvriježeno pravilo da djevojka svojem budućem suprugu kod kuhanja kave doda i malo soli. Ako njezin odabranik ispije kavu do dna i pritom ne spomene slanoću kave, buduća mladenka može biti sretna jer je to znak da je njezin budući muž poštuje. Skuhajte si svoj omiljeni napitak i uživajte u njemu!

 

Davorka Ožura

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

RAK GUŠTERAČE

Tumori gušterače mogu se podijeliti u egzokrine i endokrine. Vrste tumora gušterače Tumori gušterače

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?