PRIPAZITE! Miriše na prijevaru: Aparat je besplatan, ali ne i članarina…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Stariji osobe često su žrtve prijevara, pa će im tako često na vrata pokucati lažni bankari, te ih zamoliti da predaju svoju ušteđevinu jer vrše “provjeru” da li su novčanice krivotvorene.

Prevaranti će telefonskom prodajom “prodati” i čudotvorne kreme koje rješavaju artritis. Odnedavno, tako šalju i pisma nudeći naivnima “besplatne” slušne aparate. To se dogodilo i čitateljici iz Zagreba, kako prenosi portal 24 sata, čiji je stariji član obitelji primio pismo  s nevjerojatnom ponudom. Na više mjesta crvenim ili velikim slovima u pismu je stajalo da ne moraju aparat ništa platiti, da je besplatan i da za njega ne moraju ništa slati, ići bilo kamo ili bilo što platiti.

„Ali onda na jednom dijelu navode da se ipak mora platiti 447 kn. U stilu tipične navlakuše u pismu je pisalo i da ponuda traje kratko. Zar to nije prijevara“ pita se čitateljica koja je između ostaloga primijetila da pismo nije poslano s adrese u Hrvatskoj, ali da je u pismu navedeni kontakt telefon u Zagrebu.

Portal 24 sata pismo je proslijedio Državnom inspektoratu.

„Razvidno je da nepoznati trgovac šalje potrošačima obavijesti u kojima navodi da će dobiti proizvod potpuno besplatno te im istodobno uvjetuje da moraju platiti 447 kuna, koji se odnosi na operativnu naknadu za članstvo u klubu za popust. To je nepoštena, odnosno zavaravajuća praksa“ odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Također pojašnjavaju da se zavaravajućom praksom smatra i ako trgovac ističe da je nešto “gratis”, “besplatno”, “bez naknade”, a ako potrošač ipak mora za taj proizvod platiti bilo koji iznos različit od nužnih troškova odgovaranja na poslovnu praksu, troškova dostave ili primitka proizvoda.

Trebamo znati da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju prevariti i oštetiti potencijalnu žrtvu. Stoga dobro proučite svaku ponudu koju dobijete, jer realno, tko nam danas nudi nešto besplatno, bez ikakve naknade.

 

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?