Ministri apeliraju na starije građane da ne izlaze iz svojih domova

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ministri apeliraju na starije građane da ne izlaze iz svojih domova

 

Koronavirus još nije uspio zadati teški udarac Hrvatskoj te su brojke zaraženih još uvijek vrlo niske, dok istovremeno imamo i dvoje izliječenih. Iako Vlada, liječnici te civilne udruge rade „punom parom“ svakako i svaki građanin može doprinijeti borbi protiv pandemije koronavirusa. Najrizičnija skupina građana su upravo stariji građani koji, radi slabijeg imunološkog sustava više podliježu zarazi sa težim posljedicama od mlađijih sugrađana.

S tim u vidu, Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske u nedjelju je uputio na preventivne mjere koje građani trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Građanima starije životne dobi Nacionalni stožer Civilne zaštite savjetuje da, ukoliko ne moraju, ne izlaze iz svojih domova kako se ne bi zarazili ili proširili zarazu. Također, ministar zdravstva Vili Beroš, poručio je starijim građanima kako će se država pokušati pobrinuti za njihove potrebe kako ne bi morali napuštati svoje domove.

“Oni trebaju izbjegavati javne skupove, korištenje javnog prijevoza, opskrbnih lanaca, a država razmišlja kako uspostaviti dostavu hrane tim ljudima” – rekao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, bio je direktniji te poručio:

Još jednom za kraj, svim starijim osobama, ako ne morate izlaziti iz svojih kuća, niti nemojte.”

U većini gradove se organiziraju građanske inicijative za pomoć starijim osobama, posebice u nabavci namirnica, lijekova, higijenskih i ostalih potrepština.

Uz starije osobe, u rizičnu skupinu spadaju i kronični bolesnici i imunološki kompromitirane osobe, kojima se savjetuje:

– izbjegavati izlazak iz kuće dok traje epidemija

– potražiti pomoć u dostavi namirnica ili lijekova

– ako baš mora izlaziti, osoba treba izbjegavati javni gradski prijevoz i taksije

– preporuka je da preskoče rutinske kontrole preglede

– da ne odlaze u ordinacije obiteljske medicine ako to nije nužno

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Dan poslije jučer

Malo tko jučer nije bio iznenađen objavom prvih izlaznih anketa uključujući i samo vodstvo