MEDVJEĐI LUK – VRLO LJEKOVITO SAMONIKLO BILJE – Štiti od infarkta i bolji od češnjaka – Uskoro počinje vrijeme berbe

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i pod nazivom medvjeđi luk jer je medvjedima ova biljka prava proljetna poslastica.

Možete ga prepoznati po intenzivnom mirisu “češnjaka”, snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

 

 

Mnogima je prvi izbor nakon češnjaka, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od češnjaka. Medvjeđi luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a ukusni mladi, od kojih možete napraviti salate, krem juhe, pesto, aromatično ulje, tinkture i sl, sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten, te vrijedne mineralne soli.

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. U narodnoj medicini medvjeđi luk s razlogom se naziva čistačem krvi.

Uravnotežuje kolesterol i tlak, pa tako štiti od srčanožilnih bolesti. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru, djelotvoran je protiv crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume… Od medvjeđeg luka priprema se sok i kupke za nadraženu i oštećenu kožu.

Osobe osjetljive na želudac trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i ostaviti da stoji 2-3 sata u toplom mlijeku i nakon toga polako ispijajte. Lukovice berite krajem ljeta ili u jesen. Za proljetno čišćenje organizma i snižavanje lošeg kolesterola, koristite tinkturu. Odličan je izbor i za učinkovito snižavanje krvnog tlaka, jedna kura držat će krvni tlak stabilnim i do tri mjeseca.

 

Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume, mokraćnog mjehura.

Donosimo Vam recept za izradu tinkture od lukovica i listova:

Tinktura od lukovica – Operite i očistite 300 grama lukovica. U široku posudu ulijte oko 1 dcl rakije lozovače. Dodajte lukovice u rakiju i odmah nakon stavljanja u rakiju izgnječite ih drvenom žlicom. Dobivenu kašu prelijte u tamnu staklenku i dodajte još 9 dcl rakije, promiješajte i zatvorite. Ostavite dva-tri tjedna i povremeno potresite. Nakon toga lukovice protisnite da puste svu tekućinu, procijedite je u tamnu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Konzumirajte dva do tri puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.

Tinktura od listova – Usitnite 200 grama listova i prelijte ih litrom rakije lozovače pa zatvorite staklenku. Ostavite da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedite, prelijte opet u tamnu staklenku i dobro zatvorite. Uzima se kao i tinktura od lukovica.

Najveći oprez potreban je pri branju! Ako dobro ne poznajete medvjeđi luk, mogli biste ga zamijeniti s listovima đurđice, mrazovca i čemerike, otrovnim biljkama koje se nipošto ne smiju konzumirati jer su opasne po život! Medvjeđi luk možete razlikovati od spomenutih biljaka po tome što on jedini od njih ima miris sličan češnjaku – protrljajte list među prstima. No svakako je najsigurnije potražiti savjete iskusnih berača i stručnjaka za ljekovito bilje.

 

 

Svoju ljekovitost medvjeđi luk gubi jako brzo, pada za gotovo 2% na sat, a za 48 sati ljekovitost potpuno nestaje. Dakle, kada god možete, idite u čistu, netaknutu prirodu, pojedite 10 do 15 listova i činite to dok divlji (medvjeđi) luk ne procvjeta.

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

MELISA ILI MATIČNJAK

Melisa je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?