Maknite prste od radničkih mirovina!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

pexels-monica-silvestre-zaslužena mirovina

 

     Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić uhvatio se ovih dana mikrofona i na sav glas zagovara veće plaće za radnike. Ali ne na račun poslodavaca, a ne, ne! On bi mirovinski doprinos za prvi javni stup sa 15 posto od bruto plaće smanjio na 13 posto, a nešto malo bi otkinuo i od zdravstvenog doprinosa. Tako bi plaće bile povećane na račun – države!

     Tko je taj inovator društvenog sustava, taj suvremeni Ostap Bender? On je diplomirao etnologiju i povijest, pa čak i magistrirao i doktorirao isto. Da bude jasno, etnolog se bavi prikupljanjem, proučavanjem, sistematizacijom i prezentacijom kulture u svim oblicima. No, Damir Zorić je još 2002. godine shvatio gdje leži novac, pa je prešao u osiguranje, i to prvo u Upravu Sunce osiguranja d.d. Zagreb, a onda u Grgićev Koncern Agram, pa do čelnog mjesta u   Euroherc osiguranja d.d. Zagreb. Isti takav put mudro je odradio i tijekom rata, kad je 1992. godine bio među dužnosnicima HSLS-a, da bi već 1995. godine preskočio u tim HDZ-a.

Rođen je prije 62 godine u Grudama u Bosni i Hercegovini što je dosta uobičajeno za hrvatske političke i gospodarske dužnosnike, pa nije neobično da je ozbiljan posao dobio od zemljaka iz susjednog Ljubuškog. Zašto sve ovo pišemo?     Zato jer je važno znati u kojem grmu leži zec i iz kojeg je lonca stigao najnoviji zahtjev HUP-a za rezanje mirovinskog doprinosa, ali ne i iz drugog mirovinskog stupa. Zna se što mora zagovarati financijska industrija.

Shvatio je to i čelnik najveće hrvatske sindikalne središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Mladen Novosel se žestoko obrušio na HUP, riječima kako je najveći pojedinačni generator deficita mirovinskog sustava zapravo trošak uvo­đenja drugog mirovinskog stupa. „Taj se deficit već dvade­set godina uvijek iznova koristi kao opravdanje potrebe za smanjivanjem mirovinskih prava. Stoga je za očekivati da bi daljnje smanjenje doprinosa u prvi mirovinski stup vrlo brzo rezultiralo i novim zahtjevima za smanjenjem mirovinskih prava. Dakle, HUP poziva Vladu da omogući radnicima rast neto plaća nauštrb njihovih budućih mirovina!”, zaključio je Novosel. Bravo. Dobra dijagnoza.

     Maknite, dakle, prste od radničkih mirovina! Nije vam ovo osiguravateljski biznis, i neće vam, kao Zoriću 2015. godine netko noću zapaliti pred kućom dva automobila, Mercedes ML i Mitsubishi Pajero, te vam tako slati zastrašujuće poruke. Ne, ovdje su u pitanju radnici, sindikati i umirovljenici. I oni će glasno, na danjem svijetlu, bez posrednika, reći: vratite moje, ne dirajte zarađeno. Svaki čovjek je sin svoga rada.(Glas umirovljenika)

Piše: Jasna A. Petrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?