Liječnici javili HZZO-u da se, dok cijepe, ne mogu javljati na telefon. Ovi im rekli da moraju, poslali kontrolu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Naime, prema pisanju portala Indeks, jedan dio liječnika obiteljske medicine koji provodi cijepljenje u svojim ambulantama proslijedio je dopis HZZO-u kojim ih izvještavaju kako tijekom cijepljenja neće moći primati druge pacijente i javljati se na telefon, te im je kratko nakon primitka tog dopisa HZZO poslao kontrolu.

“Mi smo javili HZZO-u da u terminima cijepljenja, od 2 sata dnevno, nismo u mogućnosti primati druge pacijente na redovne preglede i konzultacije te ćemo se na telefone moći prijaviti samo kad stignemo jer osim cijepljenja tijekom radnog vremena moramo imati pacijenta u evidenciji platformu cijepljenja, nadzirati ih, a neke moramo i pregledati “, kažu za portal liječnici koji su proslijedili dopis.

Odgovor koji su primili iz HZZO-a ih je, kako ističu, neugodno iznenadio. U njemu im HZZO-a poručuje kako se rad ne može organizirati prema njihovom prijedlogu, jer time postupaju protivno ugovorom preuzetim obvezama, što bi moglo ugroziti pružanje zdravstvene zaštite osiguranim osobama. Zavod od liječnika traži organiziranje cijepljenja na drugačiji način, odnosno kako navode, cijepljenje nekoliko osiguranih osoba dnevno uz obavljanje redovitih poslova ordinacije. Index piše da su im nakon takvog odgovora poslali i kontrolu.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić, iznijela je i svoj komentar na ovaj događaj. “Mi smo mjesecima prije cijepljenja upozorili da će se za cijepljenje prema planu i uputama HZJZ-a morati izdvojiti minimalno dva sata unutar redovnog radnog vremena. Naveli smo da za vrijeme cijepljenja nećemo moći biti dostupni ostalim pacijentima za preglede i javljanje na telefon”, rekla je dr. Ban Toskić, koja je ponovno podsjetila kako su liječnici predlagali da se cijepljenje provodi na posebnim izdvojenim punktovima, a ne u liječničkim ordinacijama za vrijeme radnog vremena.

Međutim, jednako tako ističe u nastavku: “Ministar Beroš je u svojoj odluci od 1. veljače izdao preporuku da se cijepljenje vrši izvan radnog vremena pa se pitamo zašto HZZO i pojedine županije nisu prilagodile da se organiziraju. Voljeli bismo da se dogovore. Nemoguće je istovremeno cijepiti i pružati sve zdravstvene usluge “.

Iz Zavoda su za Index odgovorili na upit, kako se slažu da provjere cijepljenja zahtijevaju određenu modifikaciju radnog vremena ordinacije te da će oni biti maksimalno razumni i fleksibilni kako bi se cijepljenje osiguranih osoba provelo što efikasnije.

“Apeliramo na doktore primarne zdravstvene zaštite, koji provodi cijepljenje u svojim ordinacijama, da cijepljenje prilagode na način kako drugim osiguranim osobama ne bi bilo uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu te da svakako budu dostupni cijelo radno vrijeme akutnim bolesnicima. Naime, za vrijeme dok je potrebno pratiti cijepljenu osobu kako bi se vidjelo hoće li imati reakciju na cjepivo mogu se obavljati i drugi poslovi u ordinaciji, kao što je javljanje na telefon “, odgovorili su u HZZO-u.

Napominju pritom kako će dio ugovornih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti provoditi cijepljenje na posebno organiziranim točkama i putem mobilnih timova u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i nadležne domove zdravlja.

Prema navodima liječnika sasvim je u redu da se ta dva sata u danu posvete samo cijepljenju. Jer kako se navodi u plan cijepljenja neovisno o dobi pacijenta, neka osnovna zdravstvena stanja mogu rezultirati većim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda zbog bolesti COVID-19, a to su: stanje nakon transplantacije tkiva i organa, hematološke maligne bolesti, određena neurološka stanja, kronična bolest bubrega, imunokompromitirana stanja, demencija, cerebrovaskularne bolesti (moždani udar), diabetes melitus, kronična plućna bolest, kronična bolest jetre i pretilost s BMI većim od 40. To dokazuje da su liječnici u pravu, te da razmišljaju o zdravstvenom stanje svojih pacijenata kojima se je potrebno posvetiti.

 

Davorka Ožura

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?