KRIMINALNE MIROVINE – Prsti u mirovinskom pekmezu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Komentar kako bi to „bilo smiješno, da nije tragično“, gotovo je neraskidivo povezan s hrvatskim mirovinama. Da ne postane dosadno, situacija je svakim danom sve apsurdnija, a sve češće smo zabavljeni i naslovima u kojima iznova otkrivamo kako je netko ulovljen s prstima u mirovinskoj teglici pekmeza.

Samo proteklih desetak godina medijski smo popratili lažne branitelje, udovice i invalide koji su si hrabro, domišljato i potpuno nepošteno priskrbili respektabilne iznose novca koji im nikako ne pripadaju i time oštetili državu, ali i svakog pojedinog umirovljenika. S druge strane, ni pojedini zaposlenici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i drugih, za ovu temu, važnih službi, nisu ostali imuni na miris, okus, izgled i opip te, očito, fatalne teglice. Teško da će se ikada otkriti koliko je ljudi u nju nelegalno umočilo prste, ali prema onima koji su uhvaćeni možemo zaključiti da je svaki taj ljepljivi prstić izvukao barem nekoliko stotina tisuća kuna.

Za one koji su do danas živjeli u blaženom neznanju ili samo sumnji, spomenimo nekoliko konkretnih i poznatih primjera. Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, osuđen je u na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno uvjetnom kaznom od godinu dana zatvora i morat će vratiti u državni proračun 95.491 kunu, za koliko je oštetio Hrvatsku, jer je uzimao ratnu invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije.

2019. saznali smo za lažnog branitelja i invalida iz Osječko-baranjske županije, koji je kroz devet i pol godina obmane zaradio skromnih nekoliko stotina tisuća kuna, a koji nije niti bio u Domovinskom ratu. Njegov slučaj je preuzelo odvjetništvo. Lažna pak braniteljska udovica iz Križevaca Barbara Hartman prošla je daleko bolje. Kroz 15 ugodnih godina utržila je 1,3 milijuna kuna mirovine. Na Općinskom sudu u Koprivnici proglašena je krivom i pravomoćno osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora. Njezina pomagačica, bivša šefica križevačkog Odjela za branitelje, izvukla se pak s uvjetnih deset mjeseci.

Što bliže, to niže

Takve „drakonske“ kazne, pomislit ćete, sigurno su obeshrabrile sve potencijalne dugoprstiće. Iznenadit ćete se koliko ste u krivu. Mirovinska teglica posebno je zanimljiva onima koji su joj najbliže. Medijski je popraćen slučaj poznatog liječnika Drage Rubala, koji je udružen s još nekoliko kolega u bijelim kutama, izvještio rukopis pišući lažne dijagnoze na temelju kojih je pak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odobravao invalidske mirovine. U toj USKOK-ovoj akciji optuženo je 69 liječnika i korisnika usluge, ali zbog priznanja krivnje radi manje kazne, na optuženičkoj se klupi našlo njih 10. Nekima su izrečene zatvorske, drugima uvjetne kazne, a bilo je i onih koji su osuđeni radom za opće dobro. Saznao se i cjenik pa tako znamo da se ova usluga naplaćivala između 1.000 i 7.500 tisuća eura. Sam Rubala osuđen je i, u međuvremenu, odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu, a od države je utržio i odštetu radi loših uvjeta u zatvoru!?

Umirovljenica iz Slavonskog Broda, a rodom iz Širokog Brijega s dvojnim državljanstvom, 77-godišnja Vinka G. punih je 17 godina primala starosnu mirovinu koju nije zaslužila. Prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, u proračun mora vratiti gotovo 300.000 kuna, a osuđena je i na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina. Tko joj je to iz mirovinskog odobrio?

Honorarne dugoprstićke

Ima toga puno. Tako je šefica Povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Vinka Luetić-Herman, uz pomoć suradnice Nevije Buković, pogađate, također primala mito. Za navodno skromnih 1.000 do 2.000 eura mogli ste postati jedan od 314.000 korisnika hrvatskih invalidskih mirovina! To je, naravno, neka druga tema, ali zaokružimo priču podatkom da je spomenuta šefica pravomoćno osuđena na kaznu od godinu i četiri mjeseca koju je, pogađate, nekoliko puta uspješno odgađala, jer joj je sin na visokoj političkoj funkciji.

Noviji je slučaj da je Uskok podigao optužnicu protiv zaposlenice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), njene dvije pomagačice i 18 osoba kojima je navodno povećala mirovine za nagradu od tisuću do dvije tisuće eura. Nekadašnju voditeljicu Referade utvrđivanja beneficiranog radnog staža, a potom i šeficu Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Vesnu Škrljac Uskok tereti da je od srpnja 2011. do kolovoza 2018.“pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba”, dokazano je da je to obavila za najmanje 39 osoba. Postupak je utoku, a trajat će godinama. Sve spomenuto čini se kao nikad napisani scenarij legendarnog britanskog, televizijskog serijala „Leteći cirkus Montyja Pythona“, ali čak ni oni za to nisu imali dovoljno kriminalnu maštu. Stoga, ako ništa drugo, bilo bi utješno i pošteno konačno napraviti reviziju svih posebnih i invalidskih mirovina. Za to se SUH već godinama odlučno zalaže. Ako nitko drugi, zaslužilo je to onih 75 posto umirovljenika koji žive ispod hrvatske linije siromaštva i spasili bi se barem djelićem gore spomenutih iznosa.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?