KOLIKO VRIJEDI DOSTOJANSTVENA MIROVINA – Hajde, preživi s 2.000 kuna!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Umirovljenici u medijima, a osobito na druš­tvenim mrežama, zagovaraju dostojanstve­ne mirovine. No, što je to dostojanstvena mi­rovina? Ona koja te ne tjera da kopaš po kantama za smeće ili hvataš kukom boce po kontejnerima? Koliko bi iznosila ta dostojanstvena mirovina, koja te neće poniziti zbog neplaćanja režija i iskapča- nja struje, s kojom ćeš imati dovoljno novaca za redovite potrebe za mirni život, za hranu, grijanje, poklon unucima?

Prema podacima HZMO-a, 414 tisuća „običnih” umirovljenika ima mirovinu manju od 2.000 kuna koliko iznosi najčešća hrvatska mirovina. To su oni koji bez odricanja ne bi mogli izgurati mjesec dana. I na tematskoj Facebook stranici    Sindikata umirovljenika Hrvatske „Pokret protiv siromaštva starijih osoba” nerijetko se povede rasprava o tome kolika bi trebala biti dostojanstvena mirovi­na i najčešće se spominje iznos od 4.000 kuna. Stoliko, kažu umirovljenici, moglo bi se preživjeti.

     No, u stvarnosti manje od tog iznosa prima čak 964.492 umirovljenika prema Zakonu o mirovin­skom osiguranju, odnosno čak 84,3 posto prima manje od 4.000 kuna. Očito je riječ o nemogućoj misiji, jer toliku razliku ne bi mogao podnijeti jav­ni proračun.

Pa koliko onda umirovljenika prima solidnu mirovinu, ako su to samo oni koji imaju mirovinu višu od 4.000 kuna? Samo 179.206 „običnih” umirovljenika, odnosno 15,7 posto, te još 92 tisuće umirovljenika prima tzv. mirovine po posebnih propisima (branitelji, vojni i policijski službe­nici, saborski zastupnici itd.). Znači od ukupno 1.323.431 hrvatskih umirovljenika, u percepciji tih istih penzića, samo 20,5 posto njih, običnih i povlaštenih, primaju mirovine s kojima se može preživjeti. Kolika je Vaša?(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Nemam za kilo breskvi

Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?