Koliko su društvene mreže korisne i dobre za umirovljenike?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

“Facebook su preuzeli odrasli. Ne koristim ga.”

Riječi su to koje se sve češće mogu čuti od najmlađe populacije, a takav stav potvrđuju i istraživanja. Facebook je izgubio popularnost među tinejdžerima i postao najtraženija društvena mreža starije populacije. Slijede ga YouTube, Instagram i Twitter.

Čini se da pripadnici treće dobi najradije biraju Facebook, među ostalim, zbog činjenice da mnogi liječnici počinju koristiti upravo tu mrežu kako bi pacijentima dijelili iskustva. Starija populacija upravo tu nalazi rješenja za svoje zdravstvene tegobe. To je uočila i luksemburška liječnica Anja Leist.

– Za mene je vrlo interesantno naučiti da postoji dokaz za potencijal društvenih mreža kad je u pitanju klinička praksa. Stariji odrasli mogu ih koristiti za pristup informacijama o zdravstvenim tegobama s kojima se mogu poistovjetiti, kao i za komunikaciju s drugim pacijentima – kaže Leist.

Ističe još jednu pozitivnu stranu društvenih mreža za stariju populaciju.

– One pomažu smanjiti usamjenost kroz kontakt s obitelji i prijateljima, kao i drugim korisnicima s kojima dijele iste interese – dodaje.

Jedno istraživanje u SAD-u pokazalo je da 44 posto odraslih u dobi od 60 do 90 godina koristi društvene mreže. Za Hrvatsku, nažalost, ne postoji tako konkretan podatak, ali zasigurno je i kod nas taj broj sve veći.

Katharine Ross, izdavačica jednog stranog magazina za starije, također je uočila kako čitatelji rado koriste Facebook i Twitter, ali i neke druge mreže.

– Time održavaju društvene odnose. Iako je Facebook najpopularniji, primjetili smo da nam raste broj korisnika na Pinterestu – kaže Ross.

Pinterest je, naime, društvena mreža koja funkcionira kao online oglasna ploča, nešto poput virtualne ploče s pribadačama na koju korisnici dodaju interesantan sadržaj koji su pronašli na internetu.

Vrlo je popularan i Instagram, koji se koristi za obradu i dijeljenje fotografija. Upravo na toj mreži neki su pripadnici starije populacije stvorili svjetski poznate račune. Pogledajte kako:

https://www.buzzfeed.com/juliegerstein/15-amazing-senior-style-instagrammers-you-should-follow-righ?utm_term=.umA6q598e0#.nvJOxlQLPZ

 

Posjetite i našu društvenu mrežu:Društvena mreža za 50 +

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave