Koliko je isplativa kombinirana mirovina?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Očito kombinirana mirovina prosječne plaće prvog i drugog stupa, nije uopće isplativa većini, jer budući umirovljenici koji su štedjeli na taj način kroz prvi stup imati 8-9 % manju mirovinu. Kombinirana mirovina bit će isplativa samo maloj količini građana. I to onima kojima je prosječna plaća cijelog radnog staža bila 17 000 kn, a takvih je u Hrvatskoj 3-5 %.navodi Slobodna Dalmacija.

Taj prelazak iz kombinirane mirovine u prvi stup, je odabralo oko 16 000 građana, a samo 300-tinjak ljudi je odabralo isplatu kombinirane mirovine. Dakle drugi stup je i dalje obavezan za sve građane, a samo će 3-5 % imati zaista koristi od drugog stupa. Unatoč tome izdvajanja za drugi stup bi trebala porasti sa sadašnjih 5 %, na 10 % posto. Ostatak bi građana ulaskom u mirovinu štednju iz drugog stupa prebacio u prvi stup, te tako ostvario mnogo veću mjesečnu mirovinu.

Frenki Laušić iz Slobodne Dalmacije se također izjasnio svojim riječima:

“Nema baš nekog posebnog smisla. Dio smisla ostaje samo zbog toga što mirovina iz drugog stupa može biti naslijeđena. Ali, ako pristanete na to da nakon umirovljenja u slučaju vaše smrti vašu mirovinu može naslijediti vaša supruga, ili netko od nasljednika, tada će vam mjesečna mirovina biti manja za oko 20 posto u odnosu na to da niste odredili nasljednika. Tako umanjenu mirovinu će nastaviti primati vaš nasljednik.”

Kamo će sve te odluke mirovinske reforme odvesti buduće umirovljenike, koji nemaju plaće od 17 000 kuna?

Vijesti
Starački dom kao najteža odluka za djecu
Ovjera ugovora o doživotnom uzdržavanju

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?