KAKO VRATITI POKRET U SVOJ ŽIVOT?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

„POTROŠENE ZGLOBOVE“ ZAMIJENITI S NOVIMA I VRATITE POKRET U SVOJ ŽIVOT

 

Napretkom medicine produljuje se i životni vijek ljudi, ali istovremeno se razvijaju i nove bolesti. Veliki udio u bolestima generacija u 3. životnoj dobi imaju problemi sa osteoartritisom ili „potrošenim zglobovima“. Javlja se i potreba da se oboljelima na jednom mjestu osigura potpuna medicinska usluga od pregleda, prevencije, dijagnostike, liječenja, operacija do rehabilitacije. Upravo na taj način, i to bez lista čekanja, organizirana je ponuda Aritherinog Centra ortopediju na čijem je čelu dr.med. Ivan Karlak , spec. ortopedije, subspec. traumatologije koštano-zglobnog sustava.

 

  • Dr. Karlak, Vaše ime najviše se veže uz degenerativne bolesti zglobova kuka, koljena i ramena, tzv. osteoartritis. Kako se on liječi?

U početku se u liječenju primjenjuju fizikalne procedure kojima se umanjuje bol, održava snaga okolnih mišića te zadržava funkcija zahvaćenog zgloba; koristimo i unutarzglobnu primjenu lijekova i preparata kojima se usporava daljnje propadanje hrskavice, te umanjuju bolovi. Kada iscrpimo konzervativne metode liječenja , rješenje je operacijsko liječenje zamjene zgloba umjetnim zglobom – endoprotezom.

 

  • Koje su novosti u ugradinji endoproteza velikih zglobova poput kuka i samoj rehabilitaciji?

U današnje vrijeme se operacija ugradnje endoporteze kuka radi na minimalno invazivni način što znači da se prilikom operacije ne režu mišići već se samo razmiču što je izrazito povoljno za ranu rehabilitaciju i samu funkciju zgloba. Bolesnik nekoliko sati nakon operacije ustaje iz kreveta i staje punim opterećenjem na operiranu nogu, a u samo mjesec dana u potpunosti je izrehabilitiran i spreman na povratak u normalni život bez boli i ograničenih pokreta. Operacijom i rehabilitacijom se riješava bol te se zahvaćeni zglob vraća u normalnu funkciju.

  • U SB Arithera provodi se inovativna rehabilitaciji bolesnika nakon ugradnje totalne endoproteze zgloba. O kakvoj se rehabilitaciji radi?

Radi se o „fast-track“ rehabilitaciji tj. multidiscipinarnom pristupu programu rehablitacije. Naime s bolesnikom se prijeoperativno provodi edukacija o vježbama koje će se provoditi nakon operacije. Nekoliko sati nakon operacije bolesnik ustaje i započinje aktivno vježbanje uz nadzor fizioterapeuta i to vježbanje nastavlja se u postoperativnom periodu dva puta dnevno po 2 do 3 sata. Tim načinom se skraćuje se boravak u bolnici na svega nekoliko dana, postiže se značajno brži oporavak bez potrebe za dodatnom rehabilitacijom u toplicama, a postotak postoperativnih komplikacija sveden je na minimum.

Za više informacija javite se u Specijalnu bolnicu Arithera, Bukovačka cesta 1, Zagreb, t. 01/2304074, www.arithera.hr

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave