Kako ugraditi lift u svojoj zgradi? Spas za nemoćne. KAD VEĆ NEĆE DRŽAVA – Umirovljenici pomažu OSI, starijima, trudnicama…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Svi smo fizički invalidni u nekom dobu svog života. Dijete, osoba sa slomljenom nogom, roditelj s dječjim kolicima, starija osoba, itd. svi su na neki način invalidni. Nema mnogo onih koji ostaju zdravi i u dobroj kondiciji cijeli život. Kad je u pitanju okoliš kojeg je ljudska ruka izgradila, važno je naglasiti kako on mora biti bez barijera i pogodan za ispunjenje potreba svakog pojedinca bez razlike. Zapravo se i potrebe osoba s invaliditetom kao i stariima i nemoćnima poklapaju s potrebama većine, pa su zato i svima razumljive ali nažalost nisu ispunjive. Tako izlazi da planiranje za većinu znači planiranje za ljude s različitim mogućnostima i dodatnim potrebama.

U svezi toga svi oni još uvijek žive u velikoj borbi za svoja prava jer je doista duga staza koja vodi prema izradi zakona i u praksi sprovedenoj istoga u sferi građenja i sprovedbe a koji će pokrivati probleme vezane, ovoga puta uz pristupačnost. Kada država ne brine tada spas za preživljavanje   preuzimaju građani!

 

Problema u Hrvatskoj samo oko prostupačnosti postoji mnogo ali ovih dana krenula je jedna divna priča o pomoći stanarima jedne zgrade u Zagrebu!

 

 

Evo kako je krenulo:

 

“Ugradnja dizala u stambenu zgradu (6 etaža) na Zelenom dolu u Zagrebu je bilo finale skoro desetogodišnje borbe sa administracijom. U tom periodu smo uspjeli promijeniti nekoliko Zakona , skršiti otpor ili bolje kazati lijenost nekih gradskih birokrata i tek se onda nakon svega toga moglo početi sa realizacijom projekta”. ističe Milivoj Špika.

 

“Kako politička stranka ne može biti stranka u postupku tako je naš član gospodin Ivan Kresonja od početka na sebe preuzeo ulogu predstavnika stanara zgrade i tako uz njegovo veliko zalaganje i našu pomoć u političkim strukturama smo na koncu uspjeli prije dvije godine pustit u rad prvo dizalo koje je ugrađeno u višesatnu stambenu  zgradu izgrađenu prije više desetljeća….

 

O tome što je to značilo za nekoliko 100%-tnih invalida od kojih neki godinama nisu izašli iz svog stana ne trebam posebno govoriti…. Pokušali smo projekt i kompletan know-how  ponuditi svima zainteresiranima u Hrvatskoj no očito nismo imali nekih većih uspjeha, a posebno i jer tako nešto medijima nije bio zanimljivo u Hrvatskoj dočim su slovenci poslali i svoju tv ekipu da napravi reportažu jer i oni imaju istih problema. HSU-u odnosno Silvanu Hrelji smo također sve to dali i ponudili pomoć, no on je to iskoristio samo da bi lupetao okolo kako je to njihov projekt i odgovarao ljude od nas, nas koji smo jedini mogli dati sve potrebne informacije….

 

Inače u Hrvatskoj imamo cca 16000 ulaza u višekatne stambene objekte (6500 samo u Zagrebu) u kojima živi preko 500 tisuća ljudi od kojih je cca 10-ak% osoba sa invaliditetom. Na žalost ex ministrica Žalac je u svom programu ispustila ugradnju dizala pa isto nije bio moguće financirati iz EU fondova, no kako sada stvari stoje možda se u narednom financijskom periodu to ispravi, no sada već i sa osjetnim učešćem stanara odnosno vlasnika objekta, no i to je bolje no da sami stanari sve sami financiraju. Cijena dizala sa ugradnjom je cca 50 000 EUR.

 

Mi smo razradili više varijanti u kojima i bez financijske pomoći JLS ili EU fondova ugradnja može biti znatno jeftinija pa do potpuno besplatna, a sve ovisno o statici zgrade i mogućnost dogradnje kata ili polukata….. Na ovom projektu je moglo odnosno može biti zaposleno tisuće radnika za ugradnju a također veliki broj i za održavanje…. ” zaključio je Špika. 

 

NAJBOLJA INVALIDSKA KOLICA ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA

 

 

 

Naime, ministarstvo za socijalnu skrb trebalo bi pokazati, prema zakonu punu brigu za pitanje invaliditeta, starijim osobama, nastojeći dati sve što je potrebno kako bi se osigurala mogućnost za pristupačnosti svakoj osobi s invaliditetom, starijima što joj omogućuje da postane produktivni član ili članica društva no međutim to nije slučaj i stoga se mnoge udruge i građani same izbore sa svojim poteškoćama za svoje članove određene zajednice kao i ovoga puta.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?