Kako napraviti klasifikaciju staračkih domova i uvesti nadzor?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nedavno je svijet obišla šokantna snimka iz jednog staračkog doma u kanadaskom Ontariju. Nakon što je primjetio ozljede na tijelu svoje majke, Camile Parent postavio je skrivenu kameru u njezinu sobu u domu. Ono što je zabilježila ga je šokiralo. Skrbnica je njegovu majku bacala po krevetu, a u jednom trenutku joj je izmet gurala pred lice…

Iako ovakvih šokantnih slučajeva ovdje nije bilo, istina je da uvjeti nisu najbolji ni u Hrvatskoj. No, obitelji štićenika to prepričavaju anonimno. Dobiti mjesto u domu za stare i nemoćne gotovo je nemoguća misija, kad nekome to konačno uspije na neki način je prisiljen biti zadovoljan onim što je dobio.

Pokazao je to i slučaj davno bjelovarskog Doma za starije i nemoćne osobe “Moj mir” gdje je nakon udara groma 2011. godine poginulo petero štićenika, a ravnateljici se kasnije sudilo da je bez odobrenja mjerodavnih institucija svih 20 štićenika premjestila u svoju obiteljsku kuću koja nije udovoljavala uvjetima za njihov smještaj niti zaštiti od požara.

Riječ je bila o privatnom domu, kojih u Hrvatskoj ima dvostruko više nego državnih domova. Za državne domove liste čekanja su i po pet godina, pa su privatni domovi vrlo traženi. Nakon bjelovarskog slučaja mediji su ih prozvali mjestima za umiranje i laku lovu. Iako štićenici kažu kako ih ima stvarno sjajnih, dovoljno je i nekoliko iznimaka za tragediju, koja je jednostavno nedopustiva. Kad već nema dovoljno kapaciteta u svojim domovima, za sigurnost štićenika u privatnim domovima trebala bi brinuti država. No nadzor se provodi svake tri godine. Štićenici i udruge poručuju: To je nedostatno!

Uz središnje državne institucije nadzor bi trebale vršiti i jedinice lokalne i regionalne samouprave. A to dosada nije bio slučaj. Upravo je lokalna samouprava, poručili su iz udruga, bila jedna u nizu koja je zakazala…

 

Trebamo bolja rješenja i bolji i stroži nadzor! Pa neka ministar Pavić opet kaže da se ne može.

Sandra Vukušić, sociologinja

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave