KAKO LIJEČITI PODLJEV KRVI – HEMATOM

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Svima nam se često događa da nakon udarca, na koži primijetimo plavo-ljubičaste tragove. Popularno ih nazivamo modricama, a u službenoj literaturi pronalazimo ih pod nazivom hematom.

Što je hematom?

Hematomi nastaju uslijed pucanja krvnih žila. Krv se izlije iz krvnih žila u okolni prostor, odnosno prostor:

  • ispod kože,

  • u zglob,

  • odnosno između mišića.

Hematomi označavaju ugruške nastale iz krvi koja se izlila.

Modrice su manji potkožni hematomi nastali pucanjem kapilara, dok veći hematomi nastaju pucanjem ligamenata, mišićnog tkiva ili uganućima.

 Naime, krv koja se izlije iz krvne žile, vrlo se brzo zgruša. Taj ugrušak (ili hematom) je u osnovi strano tijelo u sustavu za pokretanje i smeta, bilo zglobu, bilo mišiću u obavljanju svakodnevnih funkcija.

 

Hematomi- KAKO IH LIJEČITI?

 

Tijelo, iako, vrlo sporo „popravlja“ sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava izbacuje. Međutim, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog mjesta na tijelu na kojem se s hematom nalazi i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Ukoliko se to dogodi, posebice kod mišićnih hematoma, dolazi prvo do ulaganja vezivnog tkiva u sam hematom (što zovemo još i «organizacija»), a zatim i ulaganja kalcija u vezivo. Na kraju dobijemo slobodnu kost uloženu u mišić koja može trajno uzrokovati bolove i slabu pokretljivost. U tom je slučaju najčešća terapija operativno uklanjanje kalcifikata, a u novije vrijeme za tu se svrhu u medicini koristi i terapija udarnim valom.

Takav razvoj situacije rezerviran je za posebne slučajeve, već iz samog tog razloga što su bolovi kod istegnuća mišića ili uganuća zglobova toliko jaki i neizdrživi, da obično vrlo brzo potražimo liječničku pomoć.

Liječenje hematoma u 3 faze

Liječenje hematoma podijeljeno je u tri faze.  

U prvoj, odmah po ozljedi nastojimo smanjiti ili spriječiti daljnje istjecanje krvi iz otvorene krvne žile i to na dva načina. Prvo je kompresija i to elastičnim zavojem. On nam služi kako bi smo povećali pritisak na ozlijeđeno područje i na taj način postigli rano zatvaranje krvne žile. Isto je tako uputno primijeniti ledene obloge u svrhu smirivanja upale i pomoći kod stvaranja čep-hematoma na stijenci oštećene krvne žile. Mirovanje je kod većih ozljeda u prvih 48 sati više nego uputno.

Nakon prve faze liječenja, hematom se većim dijelom pretvorio u gustu želatinoznu masu i tada je najbolje vrijeme za pomoć pri njegovom uklanjanju. U zavisnosti od smještaja i veličine samog krvnog podljeva, valja primijeniti masažu, koja ima za svrhu raspoređivanje hematoma na veću površinu, kako bi se ubrzala i olakšala resorpcija. Ultrazvučna terapija, zbog svog mikrovibrirajućeg svojstva, olakšava raspad hematoma, a time također ubrzava njegovu evakuaciju.

Hematom – uzroci, rizici i liječenje

 

 

 

                                                                                                Nakon dva do pet dana u trećoj fazi, preporučuje se primjenjivati toplo-hladnu terapiju, kako bi pojačali cirkulaciju krvi i limfe na ozlijeđenom području, kao i  uvođenje je umjerene tjelesna aktivnost koja ima isti cilj.

Najgora opcija za hematom je dugotrajno mirovanje, pogotovo prisilno mirovanje sa longetom ili gipsom. U tom slučaju cirkulacija krvi i limfe se znatno usporava, te kao takva nije u mogućnosti provesti resorpciju hematoma. Upravo se iz tog razloga u novije vrijeme primjenjuju ortoze i steznici, koji sprječavaju daljnju ozljedu zgloba, vrše kompresiju, ali i omogućuju kretanje.

 Na modrice se navikavamo od najranije dobi. Gotovo čim počnemo raditi prve korake, počinju nam se događati i prvi padovi i udarci, nakon kojih se javljaju plavkasti tragovi na koži koje ćemo u životu imati još toliko puta da najčešće i ne obraćamo pažnju na njih. Bilo bi dobro otići liječniku čak i ako primijetite da vam modrice nastaju već i uslijed blagog udarca ili jačeg pritiska kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?