Kada govorite drugi jezik, postajete i druga osoba

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Američka studija je pokazala- Ljudi koji govore dva jezika, nesvjesno mijenjanju osobnosti kod ”prebacivanja” na drugi jezik!

 

Znanstvenici s fakulteta Wisconsin- Milwaukee proučavali su skupinu latino žena, one su sve govorile dva jezika, ali su pripadale različitim društvenim slojevima. Utvrđene su značajne promjene u percepciji samoga sebe s obzirom na koji su jezik u tom trenutku govorile.prenosi

Jezik je čimbenik koji aktivira različite okvire koji su specifični za neku kulturu. Voditelji istraživanja su rekli da su se žene smatrale više samouvjerenima kada su govorile španjolski nego kada su govorile engleski. Promatrači su također primijetili kako su žene bile više samodostatne i otvorene kada su govorile na španjolskom.

U jednom od istraživanja, grupa dvojezičnih američkih latinoamerikanaca promatrala je oglase koji su sadržavali žene u različitim scenarijima. Sudionici su vidjeli oglase na jednom jeziku – engleskom ili španjolskom – a zatim su, šest mjeseci kasnije, gledali iste oglase na drugom jeziku. Njihova percepcija o sebi i o ženama u oglasima mijenjala se ovisno o jeziku.

Jedan ispitanik, na primjer, vidio je glavnog lika oglasa kao samostalnu i hrabru ženu u španjolskoj verziji, ali kao beznadnu, usamljenu, zbunjenu ženu u engleskoj verziji.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave