Jedna od najuspješnijih godina štednje za mirovine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U drugom mirovinskom stupu štedi oko dva milijuna građana. U prvom dijelu godine mirovnici su svojim osiguranicima ostvarili odlične rezultate, a ukoliko i drugi dio godine bude takav ovo bi mogla biti jedna od najuspješnijih godina za mirovinske fondove.

Prosječni su se prinosi kod mirovinskih fondova u prvih šest mjeseci ove godine kretali između 3,79 i 7,28 posto. Fondovi s višim stupnjem rizika priskrbili su svojim članovima najveću zaradu.

Prošle su godine neki od mirovinaca imali i gubitke, stoga je u tom pogledu ova godina puno bolja. U prvih pola godine ostvarili su rast za čitavu godinu, a do kraja iste taj bi rast mogao biti još i veći. U cijeloj 2018. godini prinos je bio 0,84 posto. Za usporedbu, u prvoj polovici ove godine prosječni je prinos iznosio 7.28 posto. Fondovi višeg stupnja rizika (kategorija A) do sada su najbolje poslovali u 2019. godini. Među tim je fondovima i Erste Plavi fond, također kategorije A, koji je u prvih pola godine ušteđevinu svojih članova uvećao za 9,55.

Vijesti:

Gdje nastaje hormon sreće- u crijevima ili mozgu?
Kako uzgajati kefir sami kod kuće?
Supermario može spriječiti demenciju

Konzervativni fondovi (kategorija C) koji imovinu plasiraju u niskorizične financijske instrumente prosječno su imovinu povećali za 3,79 posto. Uskoro će biti dva milijuna članova u 12 obveznih mirovinskih fondova. Ukupna neto ušteđevina trenutno iznosi 104,2 milijarde kuna.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave