Je li Vlada osigurala dodatnih 400 milijuna kuna za usklađivanje mirovina?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

“Pozivamo predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića da se jasno i nedvosmisleno izjasni o budućnosti mirovina u Hrvatskoj i namjerama trenutne Vlade s obzirom na pritiske međunarodnih financijskih institucija prema rezanju mirovinskih prava”, ističe Hrelja.

Hrvatska stranka umirovljenika podsjeća Vladu RH na obveze iz Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojima treba osigurati dodatnih 400 milijuna kuna u ovoj godini za usklađivanje mirovina s porastom potrošačkih cijena i rastom plaća. Evo što ističu u svojem priopćenju koje potpisuje Silvano Hrelja:

Isplate usklađenih mirovina trebale bi krenuti u travnju 2016. godine sa zaostatcima za siječanj, veljaču i ožujak, a prema izračunima Hrvatske stranke umirovljenika, riječ je 0,46 posto povećanja mirovine za što je potrebno 150 milijuna kuna što će prosječnu mirovinu povećati za oko 12 kuna u prvom kvartalu 2016. godine. Procjenjujemo da će za rujansko usklađivanje mirovina biti potrebno 250 milijuna kuna što ukupno čini 400 milijuna kuna čime će prosječna mirovina u 2016. godini porasti 1,3 posto ili 30-ak kuna.

Budući da Vlada još nije izradila prijedlog proračuna te da svjedočimo brojnim kontradiktornim najavama o rezanju mirovinskih prava, HSU izražava bojazan da Vlada pokušava izbjeći usklađivanje mirovina kako bi na račun umirovljenika koji ionako žive u teškim uvjetima uštedjela koju kunu i dobila pohvalu velikih svjetskih financijaša što je njihova jedina briga.

Pozivamo predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića da se jasno i nedvosmisleno izjasni o budućnosti mirovina u Hrvatskoj i namjerama trenutne Vlade s obzirom na pritiske međunarodnih financijskih institucija prema rezanju mirovinskih prava.

Neizvjesnost i poigravanje s umirovljeničkom populacijom kao s brojkama u korporacijskoj bilanci nikako nije odlika Vlade kakvu svi priželjkujemo.

Silvano Hrelja

Predsjednik HSU

 

 

 

 

Izvor.dnevno.hr

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave