Je li cjepivo protiv korone opasno za alergičare? Evo što kaže HZJZ

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Krenulo je masovno cijepljenje s tri vrste cjepiva protiv bolesti COVID-19, u Hrvatskoj su alergijske reakcije rijetke te vrlo rijetko zahtijevaju hitnu dozu lijekova protiv alergije.

„Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva“, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Sastojci cjepiva koji su kritični jesu: polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Naime, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti.

„Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva“, objavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

CDC (Centers for Disease Control and Preventon) napisao je preporuke, koje i mi prihvaćamo, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Međutim, osobe koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju veoma je važan je oprez pri primjeni cjepiva, iako gore navedeno ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje, cjepivima koja su u ovom trenutku na raspolaganju u Hrvatskoj.

Osobe koje su imale neposrednu alergijsku reakciju ranije, svakako se trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se mogla donijeti konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije ( ozbiljna je alergijska reakcija koja počinje iznenada i može biti smrtonosna).

Apsolutno sve alergijske reakcije,  koje nisu usko povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama, komponentama mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 (uključujući polietilenglikol) ili polisorbatima, poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje mRNA cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Preporuka nakon cijepljenja je da sve osobe ostanu na promatranju 15 minuta, a osobe koje imaju povijest bolesti povezanu s neposrednom alergijskom reakcijom bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka minimalno 30 minuta.

Svakako se prije primanja cjepiva posavjetujte sa svojim liječnikom koji je upoznat sa poviješću bolesti i vašim trenutnim zdravstvenim stanjem. Reakcija na cjepivo nema puno i vrlo su rijetke,međutim, u svakom slučaju valja biti oprezan.

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?