JADRANKA BAHLEN: SVE NAS JE MANJE!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Na žalost brojke ne lažu, prema posljednjim podacima u prva tri mjeseca ove godine umrlo je više od 14 000 umirovljenika. To je više nego u istom razdoblju prošle godine kada smo bili na vrhuncu pandemije. Neki su preminuli s Covidom i od posljedica Covida ali nažalost najveći broj preminuo je zbog nedostupnosti liječenja. Broj pritužbi pacijenata na zdravstvo svakim danom je sve veći. Ordinacije liječnika obiteljske medicine zjape prazne, a liste čekanja se produžuju unedogled.

Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u veljači ove godine zatražili smo uvođenje preventivnih liječničkih pregleda za sve osobe starije od 65 godina po pozivu kako bi se zaustavila tako velika smrtnost među umirovljeničkom populacijom.

Mnogi umirovljenici plaćaju i dalje dopunsko zdravstveno osiguranje iako su oslobođeni od plaćanja. Naime, povećanjem cenzusa za oslobađanje od plaćanja mnogi nisu predali zahtjev te se pretpostavlja da oko 80 000 umirovljenika još može ostvariti to pravo.

Ovdje bih željela pojasniti tko ima pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna. To su umirovljenici koji ako žive sami a mirovina im je manja od 2.582,00 kune mjesečno, odnosno ako žive u višečlanom kućanstvu, a mirovina im je manja od 2065,60 kuna. Svi koji ispunjavaju te uvjete trebali bi podnijeti zahtjev najbližem uredu odnosno ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kako bi ostvarili svoje pravo da ne plaćaju premiju. Dokazi koje HZZO u pravilu pribavlja po službenoj dužnosti su

    • –  o visini mirovine ostvarena u Republici Hrvatskoj

    • –  o visina dohotka (podatci od porezne uprave)

    • –  o visini primitaka ostvarenih prema propisima o socijalnoj skrbi – o visini drugih novčanih prava ostvarenih prema propisima o mirovinskom osiguranju.

 

Tijekom mjeseca svibnja isplatit će se jednokratna novčana pomoć umirovljenicima radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata, takozvani energetski dodatak.

 

Piše: Jadranka Bahlen

 

Na taj dodatak imaju pravo korisnici hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak.

Uvjet je da im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj ne prelazi 4.000.00 kuna te da nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatak se određuje o visini ukupnog mirovinskog primanja.

Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu jednokratno novčano primanje isplatit će se u srpnju 2022. godine. Korisnici hrvatske mirovine koji su ostvarili i mirovinu u inozemstvu moraju najkasnije do 30. lipnja 2022. godine zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak 2022. godine.

Osim korisnicima zatečenim u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022. godine jednokratno novčano primanje bit će isplaćeno i korisnicima koji su u postupku ostvarivanja prava na mirovinu, a priznato im je pravo na isplatu mirovine na dan 31. ožujka 2022. godine ili ranije, te će biti zatečeni u isplati na dan 15. lipnja 2022. godine.

Jednokratno novčano primanje izuzeto je od ovrhe i ne smatra se dohotkom te ne podliježe oporezivanju, a ne uračunava se ni u prihodovni cenzus kod oslobađanja plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Na jednokratno novčano primanje nemaju pravo:

– korisnici hrvatske mirovine koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

– korisnici koji su ostvarili pravo na inozemnu mirovinu ali ne i pravo na hrvatsku mirovinu

– korisnici mirovinskog primanja koje iznosi više od 4.000,00 kuna, odnosno korisnici mirovine iz Republike Hrvatske
i inozemstva čiji je ukupni iznos veći od 4.000,00 kuna mjesečno

– korisnici koji su zaposleni odnosno koji obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza mirovinskog osiguranja

– korisnici nacionalne naknade za starije osobe

To su samo vatrogasne mjere koje neće zaustaviti sve veće siromaštvo umirovljenika.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?