ISPLATIVA RECIKLAŽA U JAPANU – Pelene za odrasle kao pogonsko gorivo

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Gradić Houki u Japanu poznat je po svojim javnim kupkama u kojima osobe starije životne dobi opuštaju svoje umorne mišiće na temperaturi vode u bazenima od 41,7 stupnjeva Celzijevih. No, ono što većina kupača ne zna je da bojler koji grije vodu za bazene radi na gorivo najnečistijeg porijekla: pelete re­ciklirane od zaprljanih pelena za odrasle. U Japanu koji brzo stari, inkontinentni ljudi koriste više pelena nego bebe, što nije ni čudno, jer je Japan zemlja broj jedan po očekivanom životnom vijeku od čak 84,79 godina. Za usporedbu, prema dostupnim podacima WHO-a iz 2019. oče­kivani životni vijek u Hrvatskoj je iznosio 76,8 godinu, no u međuvremenu je pao zbog pandemije koronavirusa.

     S obzirom da svjetsko stanovništvo čekaju slični problemi u budućnosti gradić Houki postao je pionir u pokušaju da se smanje sve veće naslage pelena za odrasle, koje čine čak jednu desetinu ukupnog gradskog smeća. Čelnici grada odlučili su preurediti jednu od dvije gradske spalionice i pretvoriti je u postrojenje za reciklažu pelena i proizvesti gorivo koje bi pomoglo u smanjenju troškova grijanja na prirodni plin u javnom kupalištu. Japan nije samo prvi u svijetu prema očekivanom trajanju života, već i po tome što 80 posto otpada ide u spalionice.

     No, količina otpada pelena za odrasle samo u zadnjih pet godina u Japanu je porasla za 13 posto, na gotovo 1,5 milijuna tona godišnje. Predviđa se da će porasti za daljnjih 23 posto do 2030. godine, kada će osobe starije od 65 godina činiti treći­nu stanovništva. Problem je što pelene sadrže puno pamučne mase i plastike, a nakon prljanja nabubre na četiri puta više od svoje prvobitne težine, zbog čega im je za sagorijevanje potrebno mnogo više goriva od ostalih izvora otpada. To dovodi do skupih računa za gospodare­nje otpadom za lokalne općine i velikih količina štetnih emisija ugljika.

     Zato je japansko ministarstvo oko­liša projektima potaknulo alternativu spaljivanju pelena, pa jedni pretvaraju pelene u pelete za gorivo, dok neki pe­lene pretvaraju u materijal koji se može pomiješati s cementom i koristiti u gradnji ili asfaltiranju cesta. Jedina negativnost cijelog projekta je što radnici u tim po­gonima moraju trpjeti ne baš ugodne mirise tijekom proizvodnje i miješanja materijala.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?