Hrvatska među vodećim europskim zemljama po velikoj šansi za bijedu u trećoj dobi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Hrvatska među vodećim europskim zemljama po velikoj šansi za bijedu u trećoj dobi

 

Prosjek razlika mirovina između muškaraca i žena diljem Europe u 2018. godini iznosio je 30 posto, čime je zabilježeno smanjenje razlike od 2010. godine kada je bila 34 posto, prema statistici Eurostata.

S prosjekom razlike mirovina od 30 posto diljem cijele Europe, Luksemburg ima najveću razliku, s viskoh 43 posto dok je u Estoniji ona najmanja, s nevjerojatnih 1 posto razlike. Hrvatska se smjestila na 12. mjesto sa prosječnih 30 posto razlike.

U usporedbi s 2010. godinom, najveći uspjeh u smanjenju razlika postigle su Grčka sa sa 37 na 25 posto, dakle za 12 posto, zatim Danska, Belgija pa čak i susjedna Slovenija za deset posto koja je među boljima u EU te ima razliku među mirovinama muškaraca i žena manju od 20 posto.

Žene u starijoj dobi osjetljivije na rizik bijede i siromaštva nakon 65. godine, no još jedna porazna činjenica jest kako je svaki sedmi umirovljenik Europske unije u velikom riziku života u bijedi.

Hrvatska se smjestila na visoko peto mjesto zemalja s najvećom šansom za životom u bijedi, te naši umirovljenici imaju 25 posto šanse kako će život uznad 65 godina provesti u siromaštvu. Prvo mjesto je iznenađujuće uzela Estonija sa 54 posto šanse a koja ima najmanju razliku u mirovinama između muškaraca i žena, na drugom mjestu je Latvija sa 50 posto, zatim Litva sa malo iznad od 40 posto, te prije Hrvatske – Bugarska sa 30 posto.

S druge strane, najmanji postotak drži Slovačka sa 6 posto, zatim Francuska sa 8, Grčka sa 9 te Luksemburg, Mađarska i Danska sa 10 posto mogućnosti.

Problem siromaštva starijih osoba, najveći je pokazatelj modernog potrošačkog društva u kojem se sve manji cijeni individualna osoba te samim time – život.

Kako drugačije objasniti zapostavljanje osnovnih životnih potreba ljudi u starosti.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave