Hrana za astronaute pomaže ljudima na zemlji

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Stotinama godina ljudi u južnoj Africi i Americi uzgajali su vrstu bakterije po nazivu Spirulina. Ona pretvara ugljični dioksid u kisik, brzo raste, a možda i najbolje od svega, može se kombinirati s hranom kako bi se poboljšala razina bjelančevina u organizmu.

Znanstvenici ESA-e (europska svemirska agencija) su otkrili sve što mogu o spirulini. To bi mogla biti idealna hrana za svemir, kako bi se olakšalo hranjenje astronauta. Astronauti ESA-e Samantha Cristoforetti i Andreas Mogensen već si jeli žitarice od spiruline u svemiru!  Sada se znanje o spirulini koristi kako bi se pomoglo ljudima na zemlji.

U Kongu se nalazi grad po imenu Bikoro. Stanovnici toga grada jedu biljku pod nazivom Manioka, nažalost ona ne sadrži dovoljno proteina. Da li je spirulina rješenje ?prenosi

Znanstvenici ESA-e su u to uvjereni i žele nastaviti sa istraživanjem o spirulini. Oni uzgajaju ovu biljku u velikim kadama te ju proučavaju. Dodavanjem kemijske tvari pod nazivom kalijev bikarbonat u vodu, zajedno s još nekoliko sastojaka, spirulina raste vrlo brzo. Potom se može pretvoriti u prah i posipati na hranu te na taj način dodati bjelančevine, vitamin A i željezo.

Tim želi nastaviti sa istraživanjem spiruline. Sljedeći je korak slanje žive spiruline do međunarodne svemirske postaje i proučavanje u ESA-inom laboratoriju Columbus. Nitko još ne zna hoće li spirulina dobro rasti u svemiru bez gravitacije. Ali se to dogodi, možda će astronauti uzgajati ovu čudesnu hranu tijekom dugih putovanja u sunčevom sustavu. Činjenica jest da je spirulina veoma otporna na zračenja svemira.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

NOVA KATASTOFA U ZAGREBU

‘Centar grada doslovno pliva i stotine objekata su pod vodom’, napisali su zagrebački vatrogasci