HOĆE LI VLADA PRODUŽITI MORATORIJ NA OVRHE ZA 22.000 OVRŠENIH UMIROVLJENIKA?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima
za vrijeme trajanja posebnih okolnosti – produljenje trajanja mjera za umirovljenike


Sindikat umirovljenika Hrvatske izrazio je zadovoljstvo uvažavanjem Inicijative i donošenjem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti (NN 53/2020), kojim je u članku 3.,stavku 1. propisano da se za vrijeme trajanja posebnih okolnosti u smislu navedenog Zakona zastaje s postupanjem u svim ovršnim postupcima.


Člankom 8. stavkom 1. istog zakona je propisano da se trajanje posebnih okolnosti u smislu ovoga Zakona utvrđuje od dana stupanja na snagu ovoga Zakona (1. svibnja 2020.) do isteka roka od tri mjeseca nakon njegova stupanja na snagu uz predviđenu mogućnost u stavku 2. članka 8. da se mjera može odlukom Vlade Republike Hrvatske produžiti za tri mjeseca.


U Republici Hrvatskoj imamo oko 22.000 osoba čije su mirovine opterećene ovrhama. U dobnoj skupini 65+ visoka je i stopa rizika od siromaštva od 28,1 posto, a prosječan udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 38 posto.


Ovršeni umirovljenici su u velikom dijelu po prvi put u zadnjih desetak godina dobili pune mirovine, osim ako im nisu zelenaškim kreditima ustegnuti neovršeni dijelovi mirovine, a što je čest slučaj.

Mnogi su si prvi put priuštili normalan obrok u vlastitom domu ili ponovno uključili struju.


Iz Sindikata apeliraju na produžetak primjene zakona na još tri dodatna mjeseca svojom odlukom, odnosno do kraja trajanja posebnih okolnosti kako bi se na taj način bar donekle olakšao položaj brojnih umirovljenika i starijih osoba u ovim uvjetima svjetske pandemije koronavirusa..

 

Suh

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave