GLAVOBOLJA – Kako se prirodnim putem riješiti glavobolje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije iskusila glavobolju. Od povremenih glavobolja pati, smatra se, oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % od navedenih čine osobe koje boluju od migrene. Bol je, naime, pulzirajuća ili tupa.

Donosimo listu pet najboljih prirodnih lijekova protiv glavobolje:

  1. Aromaterapija

Aromaterapija poznata je kao alternativna grana medicine koja koristi ljekovita svojstva eteričnih ulja. Dakle sigurno je jedan od najefikasnijih prirodnih odgovora na glavobolju. Sljedeće biljke i njihova eterična ulja rješavaju vas glavobolje: Pepermint, Lavanda, Eukaliptus i Kamilica.

Eterična ulja mogu se koristiti u kombinaciji i zasebno. Eksperimentiranjem ćete saznati koje eterično ulje najbolje djeluje za vas.

Postoje proizvođači eteričnih ulja koji prodaju loša, nekvalitetna ulja ili čak ulja kojima su dodani umjetni mirisi. Ne možemo vam reći koji proizvođači prodaju kvalitetna ulja, ali možemo vam reći da jeftina eterična ulja najčešće nisu kvalitetna pa vam predlažemo da ne štedite kod kupnje ulja jer razlike su velike. Uglavnom u trgovini mješovite robe završavaju manje kvalitetna eterična ulja. Postoje specijalizirane trgovine eteričnih ulja, koja paze na kvalitetu eteričnih ulja.

Isprobajte kod glavobolje… Stavite 5 kapi eteričnog ulja u 1 dcl tople vode. U otopinu umočite mekanu krpicu (ili maramicu) te namočenu krpicu stavite na glavu ili čelo.

  1. Tjelesna aktivnost

Od davnina je poznato da tjelesna aktivnost umanjuje bol zahvaljujući lučenju hormona endorfina. Manje je poznato da je tjelesna aktivnost još efikasnija u umanjenju boli ako je ta bol uzrokovana migrenom. Lagana šetnja znatno će umanjiti vašu glavobolju. Samo hrabro, čak i kad vas boli glava prošećite. Osjetit ćete poboljšanje. Samo pazite da ne pretjerujete jer ako se oznojite i umorite možete postići suprotan efekt, još goru glavobolju. Svakodnevno uvedite polusatnu šetnju kao preventivno rješenje i kratku šetnju na svježem zraku kada osjetite napadaj migrene (šetanje u zatvorenom prostoru, oko stola u dnevnom boravku, se ne računa). Ako imate planinu u blizini, onda isprobajte planinarenje, naravno ako vam vaše zdravstveno stanje to dozvoljava.

  1. Masaža

Nakon što ste već kupili eterična ulja da isprobate naš prvi savjet, ulja možete iskoristiti u masaži. Dakle, masaža opušta i stimulira, ali najvažniji element masaže je dodir. Dodir može izliječiti i puno teža stanja od migrene. Isprobajte (sa ili bez eteričnih ulja)…

Neka vam netko od ukućana prstima pritišće točke na glavi. Pritisak traje par sekundi, nakon njega slijedi pauza od par sekundi pa ponovno pritisak. Dodir će ublažiti glavobolju. Naravno, temeljita masaža glave i vrata još je bolje rješenje. Ukoliko nemate nekoga pri ruci da vas masira glavu si možete masirati i sami. Upotrijebite palac i kažiprst, stisnite glavu u dvije točke i držite tako par sekundi pa popustite pritisak. Masaža stopala također može znatno ublažiti glavobolju.

  1. Toplo-hladno

Promjena temperature na površini tijela dovodi i do drugih promjena. Ukoliko vas muči glavobolja, kratkotrajna promjena temperature može ju zaustaviti. Ukoliko vas ne boli glava, nije nemoguće da će vas zbog promjene temperature početi boljeti, čisto da znate. Nekim osobama za ublažavanje migrene pomaže hladan tuš, a nekima topli tuš. Trebate isprobati i saznati  što vama pomaže, ne tuširajte se u ledenoj niti u prevrućoj vodi, barem ne za početak. Mnogima pomaže zamotati glavu u hladan ručnik. Isto tako mnogima pomaže umakanje ruku u toplu vodu kada perete suđe.

  1. Dobre navike

Glavobolja može imati na tisuće uzroka, vjerojatno više od bilo kojeg drugog simptoma. Svaki događaju u životu može uzrokovati glavobolju. Iz tog razloga i je tako teško naći dobar lijek za glavobolju jer svaka glavobolja može imati drugi uzrok.

Buđenje svaki u isto vrijeme dan – Odlazak u krevet i jutarnje buđenje trebaju biti u isto vrijeme svaki dan. Neredovito spavanje, jedan dan više, pa par dana manje, a za vikend skoro uopće (ili suprotno, prespavati cijeli vikend), gotovo sigurno će dovesti do glavobolje. Zato je i uveden termin “vikend glavobolja” jer osobe koje se preko tjedna dižu rano, a onda za vikend dugo spavaju, pate od migrene.

    Umjereni unos kofeina – Kava ublažava glavobolju, ali ako ste se navikli na kavu onda će njezin nedostatak uzrokovati glavobolju. Pijte do dvije kave dnevno, ne više.

    Lagana i nemasna hrana – Masna i teška hrana snažni je okidač glavobolje.

  1. Voda

Voda je izvor života, a dehidracija je jedan od češćih uzroka glavobolje. Trenutak kada osjetimo žeđ može značiti da smo već dehidrirani. Zato treba piti oko 2 litre vode dnevno.

Od povremenih glavobolja pati oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % od navedenih čine osobe koje boluju od migrene.

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?