Dug zdravstva ponovno narastao na 4,1 milijardu kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Veledrogerije su lani u srpnju i listopadu upozoravale da će biti problema u isporuci lijekova, sada kažu da nastoje pronaći kvalitetna rješenja kroz otvoreni dijalog s resornim ministarstvima kako ne bi u pitanju bila distribucija lijekova i medicinskih proizvoda…

 

Kako doznajemo još uvijek se nalaze u problemu. Nemaju potporu banaka za kreditiranje, i trenutno su na razini onoga u srpnju ili listopadu kada su dobavljači bolnica prijetili obustavom isporuke lijekova i potrošnog materijala. Sada je dug  ponovno porastao  na 4,1 milijardu kuna.

 

– Unatoč 2,24 milijarde kuna koje su dodatno osigurane i uplaćene bolnicama tijekom prošle godine, u 2020. godini dug bolnica prema veledrogerijama narastao je za čak 750 milijuna kuna. Prema procjenama veledrogerija, očekuje se daljnji rast bolničkog duga za 254 milijuna kuna mjesečno, navode iz HUP-ove Koordinacije. To znači da će na kraju siječnja dug bolnica veledrogerijama biti 4,154 milijarde kuna, a prošle godine u srpnju veledrogerije su upalile alarm na 4,2 milijarde kuna ukupnog duga bolnica upozoravajući da bi moglo doći do prekida isporuke lijekova.

Rekordni rast dugovanja ugrožava egzistenciju više od 2.000 naših zaposlenika i njihovih obitelji, ali i više od 500 tvrtki s kojima izravno poslujemo te njihovih djelatnika, poručuju iz HUP-a. Što se tiče rokova plaćanja oni su, napominju iz HUP-a, i dalje u većini bolnica oko godinu dana, a ima i bolnica s prekoračenjem čak 400 dana, unatoč parcijalnoj sanaciji u studenom 2020. godine.

Iako su iz Koordinacije veledrogerija pokušali doznati kada su rokovi plaćanja, iz HZZO-a i Ministarstva zdravstva još uvijek nema konkretnih odgovora, stoji u priopćenju.

Prisjetimo se i najave ministra zdravstva Vilija Beroša koji je još u listopadu obećao da će se osnovati međuresorna radna skupina koja bi trebala iznaći trajnije rješenje za plaćanje obaveza u zdravstvu. No, iz Koordinacije veledrogerija o radu te skupine te jesu li uključeni u nju, odgovorili su da ne raspolažu informacijama o radu međuresorne radne skupine te, ako je i osnovana, nisu pozvani sudjelovati u njezinu radu.

Dakle, još uvijek nije ispunjeno obećanje. Sudeći prema svemu, stanje će ponovno postati zabrinjavajuće jer veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i ubrzo se mogu očekivati problemi i ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?