Državne mirovine u inozemstvu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Starosne mirovine
Zahtjev za mirovinu
Ako ste radili u nekoliko država članica, vjerojatno ste u svakoj od njih stekli prava na mirovinu.
Morat ćete predati zahtjev mirovinskom tijelu u državi u kojoj živite ili u posljednjoj državi u kojoj ste radili. Ako nikada niste radili u državi u kojoj živite, vaša država domaćin proslijedit će vaš zahtjev posljednjoj državi u kojoj ste radili.
Ta je država u tom slučaju nadležna za obradu vašeg zahtjeva i prikupljanje dokaza o uplaćenim doprinosima od svih država u kojima ste radili.
U nekim bi vam državama mirovinsko tijelo trebalo poslati obrazac za zahtjev za mirovinu prije nego što dosegnete dob za umirovljenje u toj državi. Ako ne dobijete obrazac, provjerite pri mirovinskom tijelu hoće li vam ga automatski poslati.
Informacije o ostvarivanju mirovine trebali biste zatražiti barem 6 mjeseci prije umirovljenja jer bi postupak dobivanja mirovina iz različitih država mogao biti dug.
Potrebni dokumenti
Razlikuju se ovisno o državi, no u pravilu je potrebno dostaviti bankovne podatke i identifikacijsku ispravu.
Za više informacija obratite se mirovinskom tijelu koje obrađuje vaš zahtjev.
Razlike u uvjetima za umirovljenje
U nekim se državama članicama duže čeka na dobivanje mirovine.
Mirovinu možete dobivati od države u kojoj sada živite (ili posljednje u kojoj ste radili) u trenutku kada dosegnete zakonom određenu dob za umirovljenje u toj državi. Ako ste stekli mirovinska prava u drugim državama, taj ćete dio mirovine početi dobivati tek kada dosegnete zakonom određenu dob za umirovljenje u tim državama.
Stoga je važno u svim državama u kojima ste radili unaprijed saznati što će se dogoditi ako promijenite datum od kojeg ćete početi primati mirovinu.
Ako jednu mirovinu počnete primati prije druge, moguće je da će to utjecati na iznos koji ćete primati.
Za dodatne savjete obratite se relevantnim tijelima u državi u kojoj živite i/ili u državama u kojima ste radili.
Informirajte se o dobi za umirovljenje i mirovinskim sustavima u različitim državama članicama EU-a:
Možete ih pronaći ovdje: europa.eu
 

Izračunavanje mirovine

Mirovinsko tijelo u svakoj državi članici u kojoj ste radili provjerit će doprinose koje ste uplaćivali u njezin sustav, koliko ste uplatili u drugim državama i koliko dugo ste radili u drugim državama.
Stopa EU-a
Svako mirovinsko tijelo izračunat će dio mirovine koji treba platiti uzimajući u obzir razdoblja staža u svim državama članicama.prenosi
Pri izračunu će zbrojiti razdoblja staža u svim državama članicama i izračunati kakvu mirovinu biste dobili da ste cijelo to vrijeme uplaćivali doprinose u sustav te države (tzv. teoretski iznos).
Taj će se iznos zatim prilagoditi razdoblju tijekom kojeg ste zapravo bili osigurani u toj državi (tzv. razmjerna mirovina).
Nacionalna stopa
Ako ispunjujete uvjete za ostvarivanje nacionalne mirovine bez obzira na razdoblja staža u drugim državama, mirovinsko tijelo izračunat će i nacionalnu mirovinu (takozvana samostalna davanja).
Rezultat
Nacionalno tijelo zatim će usporediti razmjernu mirovinu i samostalna davanja, a vi ćete od te države članice primati viši iznos.
Svaka će vam država poslati obrazac P1 u kojem će vam objasniti svoju odluku.
 
Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave