Doviđenja mnoga radna mjesta- Novi društveni sporazum

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Svima je postalo polako jasno da je uvođenje robota na mnoga radna mjesta počelo. Roboti koji će obavljati razne zadaće zamijeniti će ljusku radnu snagu. Jedna od najugroženijih zemalja koja će to iskusiti biti će naravno i Hrvatska. Svjetska banka procjenjuje da u Hrvatskoj bi čak oko 60 % radnih mjesta postalo bespotrebno. Svjetska je banka također poručila vladama neka pojačaju socijalnu zaštitu svojih građana, te da počnu jače oporezivati bogatije slojeve stanovništva.

Banka se zauzima za ono što su nazvali novi društveni sporazum. Čime se nastoji očuvati socijalni mir, koji je narušen posljednjih trideset godina zbog širenja slobodnog tržišta. Svjetska je banka čak ponudila prijedlog za uvođenje univerzalnog dohotka koji bi navodno trebao zajamčiti osiguranu egzistenciju apsolutno svim građanima ili novi pristup. Njime bi se omogućilo zaštita radnika koja bi bila jednaka, bez obzira na vrstu zaposlenosti. Pružanje socijalne pomoći bi bilo zajamčeno, kao i socijalna sigurnost.

Svjetska banka jasno je i glasno dala do znanja da je Hrvatska jedna od zaista jako ugroženih zemalja, zbog robotizacije koja slijedi. Taj val robotizacije trebao bi nastupiti kroz sljedeće desetljeće, a u Hrvatskoj bi tako 60 % poslova koje obavljaju ljudi postalo zamijenjeno robotima. Većinom bi za početak to bili sitni manualni poslovi, no Hrvatska takvih poslova ima zaista mnogo.

Zato i predlaže univerzalnu socijalnu pomoć, koja bi bila jednaka po svijetu. Također banka navodi i činjenicu da su do sada na poreznom udaru uvijek bili oni slabijeg džepa i imovinskog stanja, dok su bogatiji punili svoje džepove kroz razne porazne olakšice. No naravno Svjetska banka ima i rješenje, a ono bi bilo da se počne jače oporezivati bogatiji sloj društva.

Budući da je ogromna razlika između bogatih i siromašnih, pogotovo jako izražena u tridesetak posljednjih godina, svjetska banka zato i predlaže novi društveni ugovor, jer sustavi i zakoni koji su bili oblikovani za neko prošlo vrijeme, danas više ne polučuju uspjeha, pa se trebaju napraviti novi. Pa dobrodošao novi svjetski socijalni ugovor, koji brine o zaštiti siromašnih, jer su siromašni zapravo sami osiromašili, dok ih je Svjetska banka držala kao kap vode na dlanu.

 

Vijesti

Ne želiš više biti sam? Evo što ti je činiti

Besplatni informativni izračun mirovina

Smisao za humor opada s godinama

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave