Koga smetaju osmrtnice drugih religija?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Danas  je svanulo na Indexu priča o  “izgrudanoj “osmrtnici.

Lokacija: Borongaj, ZG Opis: Muslimanske osmrtnice na koje su nanešene grude svinjske masti. Mišljenje: Srce mi se slomilo. cc i ostali

 

 

Koga smeta nečija religija, odnosno religioznost?

 

Kako je današnja moderna perspektiva umiranja i smrti postala više kao ”prirodni neprijatelj,” društva te koju se nastoji izbaciti iz svakodnevnog života dok se još u Srednjem vijeku na tradicionalan način ona promatrala kao nešto normalno i bio je sasvim drugačiji odnos prema njoj dok danas je nažalost postala tabu tema kako u svjetskom tako i u hrvatskom društvu.

Za one koji nisu u toku:

 

ŠTO JE RELIGIJA, RELIGIOZNOST?

Naime, ”Religija je sustav shvaćanja, vjerovanja, ponašanja, obreda i ceremonija pomoću kojih pojedinci ili zajednica stavljaju sebe u odnos s Bogom ili nadnaravnim svijetom i često u odnos jednih s drugima, te od kojeg (sustava) religiozna osoba dobiva niz vrednota prema kojima se ravna i prosuđuje naravni svijet.(Ćorić Š.Š. (2003.)

Religioznost također uključuje vlastito življenje religiozne dimenzije života te predstavlja unutarnji stav, osobno opredjeljenje i uvjerenje o postojanju nekog transcendentalnog bića podrazumijevajući življenje u skladu s tim stavom. (Ćorić Š.Š. (2003.)

Otkada postoje pitanja o religiji i religioznosti postoje i različiti vidovi te pristupanja prema njima samima. Ona nisu samo teološke prirode, već se prate sa najrazličitijih životnih aspekata, a posebno s aspekta različitih humanističkih znanosti. U religiji se susrećemo sa ljubavlju prema životu, a isto tako i spoznaji da je smrt sastavni dio našeg života.

Zašto se ti isti pojedinci koji rade takve grozote i ne potpišu? Tražimo od vas, takvih vrsta “razvratnika bezumnjaka” da se sljedeći puta potpišete. Tada ćemo natjerati i javne institucije da rade svoj posao.

 

Sociolog religije Ivan Markešić,  dao nam je vrlo kratak i važan osvrt na ovu situaciju:

“Naime, ne možete povjerovati da u današnjemu vremenu u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj za koju su živote dali mnogi muslimani, njih oko 1200,  ima ljudi kojima vlada mržnja prema svemu što je drukčije. I to baš u ozračje najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa.

Sve ovo je za svaku osudu. 

Međutim, nek ovo bude poruka da moramo uzpoznati jedni druge i da drugoga – i to baš zbog njegove različitosti – trebamo znati i htjeti poštovati.”

NE BOJ TE SE RELIGIJA!  

 

Barem ne u smislu predaje i isticanja osmrtnice. I vas bi zaboljelo! Za ostalo možemo raspravljati.

RELIGIJA ne mora biti nužno vjera u Boga,  ako to već nekoga smeta, već ona i služi da bi proizvela vrijednosni konsenzus u društvu kriza. To je tužno što radite. Postoje dužnosti prema umrlima koje valja ispoštovati a to je i moralna dužnost.

Kako se nositi s nečim što te stalno smeta? Kako stati na kraj ljudskoj ljutnji i ogorčenosti? Ako ipak imate potrebu razgovarati o onome što vam smeta, pričekajte dok se u vama ne stišaju burne emocije ili se ispucajte na mjestima gdje ste najbolji a ne najgori kako poput na ovome primjeru.

 

Na kraju unutranji mir počinje prvo oprostom prema sebi  a potom i drugima.

I vi ćete umrijeti jednog dana i ispiti ćete svoju čašu do kraja. Jedna od prepoznatljivih karakteristika dobrog vjernika je njegovo konstantno podsjećanje na smrt i razmišljanje o njenoj blizini. To osobu  drži u stalnom oprezu da se ne izgubi u bujici pohota, životne izgubljenosti, kriminalnih radnji i svega onoga što vi sada radite.

Vuče, vodio si život buran i ostao nekulturan.

 

Duboko suosjećam u Vašoj boli…

Mir s vama i u vama!

 

 

 AMAZONKA

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?