Dok Zagreb tone pod poplavama znate li koliko Grad godišnje troši na održavanje ‘Bandićevih’ fontana

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Zagreb je u petak navečer pogodilo veliko nevrijeme koje je potopilo gradske ulice i nanijelo mnogo štete na imovini građana.

Vodena bujica koja je poplavila ulice pokazala je koliko je sustav za odvodnju slivnih voda zapušten i nespreman za veće oborine.

Na sam dan poplave Facebook stranica Radio Studenta, Strah od slobode, objavila je zapanjujuć podatak koliko grad troši na “šminku”. Točnije, na održavanje velebnih fontana preko puta Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK).

 

“Održavanje Bandićevih fontana zadnjih godina plaćamo više od 3 milijuna kuna godišnje! Da se razumijemo, to nisu sve gradske fontane, nego samo one kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke, iza navodnog spomenika Franji Tuđmanu pogleda uperenog na ‘domovinu u magli’.

U razdoblju od 2013. do 2015. o fontanama se brinula tvrtka Kristal bazeni fontane d.o.o. kojoj je za taj posao u tri godine ukupno plaćeno 962.100,00 kn (pdv uključen, kao i za sve ostale iznose u nastavku teksta).

 

Nakon toga, po završetku svih pet fontana, održavanje preuzima Vodotehnika, a troškovi se naglo penju, pa je već 2016. godine za održavanje zaračunato gotovo dvostruko više nego prethodne tri godine zajedno. Sveukupno je u razdoblju od 2016. do 2019. godine

Vodotehnici plaćeno čak 10.689.168,66 kuna ili po godinama:
za 2016. – 1.731.011,25 kn
za 2017. – 2.813.618,16 kn
za 2018. – 3.076.328,50 kn
za 2019. – 3,068,210,75 kn.

U tijeku je prethodno savjetovanje za novi jednogodišnji ugovor za održavanje Bandićevih fontana i trajat će do 27. srpnja. Procijenjena vrijednost posla je 3.125.000,00 kuna. Kako će Bandić i fontane postajati stariji, za očekivati je da će troškovi njihovog održavanja i popravaka samo rasti.

Da rezimiramo, gradnja fontana u Franjinom zaleđu koštala je oko 60 milijuna kuna, a njihovo održavanje građani Zagreba do sada su platili dodatnih 11,6 milijuna. U gradu raspadnute infrastrukture gdje se na dnevnoj bazi otvaraju rupe u cestama, pucaju vrelovodi, vodovodi i električni kablovi, samo istinski vizionar može silne milijune potrošiti na gradnju i održavanje skupih, ali nepotrebnih fontana i spomenika”, napisali su u svojoj objavi na Facebooku.

 

Podsjetimo, gradonačelnik je nakon poplave rekao “da nije bilo smrtnog slučaja, sve bi bilo zaboravljeno nakon 24 sata”. Ta je izjava uznemirila brojne građane čija je imovina stradala, ali i one druge koje sve više smeta ovakav model upravljanja gradom.prenosi

OGLASIO SE I BANDIĆ: ‘ŠTETA JE MINIMALNA, DA NIJE POGINULOG VATROGASCA ZABORAVILI BI ZA 24 SATA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave