DOBRA PREHRANA I VELIK BROJ LIJEČNIKA: Evo u koju zemlju trebate preseliti želite li živjeti dulje

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Jednostavno, ako želite živjeti što dulje – preselite se u Italiju.

Ova mediteranska država okružena s pet mora označena je kao najzdravija zemlja na svijetu po Bloombergovom Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemlje.

Tako beba rođena u Italiji može očekivati da će živjeti do osamdesetih. U međuvremenu, 4.500km južnije u Sierra Leoneu prosjećno će sada rađeno dijete umrijeti sa 52 godine starosti, piše The Independent.

Zaostala u (gospodarskom) razvoju

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama svijeta, njen rast stagnira već desetljećima, gotovo 40% mladih su nezaposleni te ju tereti i jedan od najviših dugova u odnosu na veličinu njenog gospodarstva.

No unatoč tome Talijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji svi pate od višeg krvnog tlaka i kolesterola te većeg broja psihičkih problema.

Italija kao prvo ima i “višak doktora”, kaže Tom Kenyon, liječnik i direktor globalne zdravstvene organizacije Project Hope. Čak je i jedna od najpopularnijih i najduže emitiranih TV emisija u Italiji ‘Doktor u obitelji’.

Foto: minoandriani/Thinkstock
Talijanska kuhinja ima veliku zaslugu za dobro zdravlje nacije

Zatim je tu i mediteranska prehrana, bogata povrćem i djevičanskim maslinovim uljem.

Objavljena je svjetska lista najzdravijih država, Hrvatska bi mogla stajati i bolje

Nisu sve najrazvijenije najzdravije

Svaka je država u indeksu ocijenjena na temelju varijabli kao što su očekivano trajanje života, uzroci smrti i zdravstveni rizici, poput visokog krvnog tlaka, duhana, neishranjenosti i pristupa pitkoj vodi.

Island, Švicarska, Singapur i Australija čine ostatak prvih pet najzdravijih država po ovome indeksu.

No ni razvijeni svijet nije bez opasnosti, a među prvima je pretilost, što se posebno vidi na primjeru SAD-a, koji je zbog 67.3% stanovništva s pretjeranom tjelesnom težinom završio na 34. mjestu, odmah iznad Hrvatske.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?