Depresija- stanje koje ima ulogu u vašem opstanku?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Depresija-bolest modernoga doba.Naravno da od samih početaka ljudskoga roda ljudska bića prolaze kroz takva stanja ali zašto je baš danas to psihičko stanje toliko učestalo?

Od samih početaka ljudskoga roda tri temeljne strategije razvijale su se da bi nam pomogle u proslijeđivanju naših gena.To su razdvajanje,stabiliziranje sustava i približavanje mogućnostima te izbjegavanje prijetnji.Te su strategije vrlo djelotvorne za preživljavanje no sa sobom nose i nuspojave.Razdvojenost može sa sobom nositi osjećaj izoliranosti, otuđenosti i borbe sa svijetom. Nedovoljna stabilnost sustava emitira neugodne signale prijetnje a pošto je svijet zapravo svijet stalnih promjena ti signali neprekidno pristižu. Naš je mozak stvoren da nijansira doživljaje osjećajnim tonom (ugodnim, neugodnim ili neutralnim) i na taj način smo uvjetovani da težimo ugodnom, izbjegavamo neugodno i ignoriramo neutralno no problem je u tome što nas je evolucija isto tako uvjetovala da posvećujemo veliku pozornost neugodnim doživljajima jer to je bio način kako opstati u okruženju.Ta sklonost negativnosti previđa loše vijesti i fokusira nas na loše te na taj način izaziva tjeskobu i pesimizam. Naš mozak je predivni simulator doživljaja no ta sposobnost mozga ima svoju cijenu.Ta simulacija vas stalno tjera da jurite za užicima i da se odupirete bolima.

Depresija je u suštini rezultat patnje. Kako se razvijala civilizacija tako je nastajalo sve više faktora na koje smo morali obraćati pažnju, sve više izvora brige i frustracije. Kako “Majka Priroda”(ili bilo kakav Kreator ako želite) ne mari za osjećaje nego brine o učinkovitom preživljavanju, tako su i naši prirodni obrambeni mehanizmi postali uključeni u našu štetu.Sve više izvora opasnosti i briga učinilo nas je sve podložnijima patnji. Naravno kako smo sve više bili podložni patnji tako je naš mozak pojačavao simulacije koje su patnju samo pojačavale.Taj začarani krug proizvodi stanje u kojemu se velika većina populacije jednom našla ili se trenutno nalazi.

Depresija je štetna ne samo za pojedinca nego i za društvo u cjelini jer je neminovno da depresivan pojedinac tek ograničeno može dati doprinos unutar zajednice.
Ona ne samo da sa sobom nosi negativna mentalna stanja već može prouzrokovati i psihosomatska oboljenja sa vrlo teškim posljedicama.

 

Liječenje depresije

Obično se liječi antidepresivima(u slučajevima aniksioznost ili sredstvima za smirenje) no uklanjanje simptoma ne može pomoći uklanjanju takvoga stanja u osnovi.

Kako se boriti protiv Depresije? Kako se boriti protiv patnje?

Kao bića smo preodređeni na užitak a koncentriramo se ponajviše na loše stvari i zato bi se primarno trebali pomiriti sa trenutnom životnom situacijom u kojoj se nalazite. Ona je produkt vašega djelovanja u prošlosti a prošlost ne možete promijeniti. Od nje možete samo naučiti i možda bi neka loša životna situacija mogla biti savršen početak za neke pozitivne promjene u životu.Budite suosjećajniji prema sebi.Kaže stara japanska poslovica da se čovjek prema sebi treba ponašati kao dobar konjanik prema svome konju-čvrsto držati uzde ali ne biti oštar prema svome konju.

Čovjekov um sklon je identifikaciji.Tako se često puta identificiramo sa svojim ulogama i djelima.Da bi krenuo u pravo upoznavanje sa svojim “pravim Ja” čovjek bi se trebao odmaknuti od bilo kakvog koncepta “svoga Ja”.Odmaknuti se od bilo kakve vrste identifikacije po bilo kojoj osnovi. Ako želimo upoznati pravoga sebe moramo ogoliti svoje “Jastvo”. Na taj način omogućiti ćemo sebi utjecaj nekih osjećaja koje možda do tada nismo niti imali ili ih nismo bili svjesni.Ljubav prema drugim bićima i empatija su dva vrlo bitna osjećaja koji se pojavljuju u trenutku kada sa sebe odbacimo plašt identifikacije.Kroz ljubav prema drugim bićima i empatiju dobit ćemo um bez žudnje.
Možda ste nekada u životu doživjeli onaj osjećaj kada učinite nešto “dobro”. Mi smo u svojoj prirodi “dobra bića”. Kreirani smo kao dobri.Loše nam nije prirodno stanje. Pokušajte si stvoriti naviku činjenja dobroga, ne da bi zadovoljili svoj ego nego jednostavno da bi činili dobro.Shvatite to kao vaš korak ka vašoj pravoj prirodi. Smijte se i plačite slobodno. Ne ustručavajte se niti jednoga niti drugoga.To su reakcije vašega tijela na vaša mentalna stanja. Ne sputavajte ih. Pustite ih da prođu kroz vas.

Budite uvijek u trenutku.Ono što je prošlo ne možete promijeniti a ono što će biti nije se još dogodilo.Jedino što postoji je “beskonačni sadašnji trenutak”. Možda će nekome tko nije sklon duhovnosti ovo zvučati kao besmislica ali bi se u tome slučaju isti taj trebao malo više pozabaviti recentnim radovima iz kvantne fizike.
Pokušajte si barem jednom dnevno dopustiti da stvari “promatrate”.Budite pasivni promatrač svojih misli.Mozak neprekidno i neumitno radi ali pokušajte se ne vezati za te misli.Samo ih promatrajte i ne vežite se na bilo koji način za njih.Kada se prestanete vezati za misli mentalne projekcije biti će sve rijeđe i rijeđe
I za kraj….ne zaboravite da smo svi vezani nekim nevidljivim vezama i svaki put kada vam se dogodi neka nevjerojatna slučajnost budite svjesni toga da ništa nije slučajno.

 

Depresija je način kako da se čovjek obrani od negativnih utjecaja izvana i tako je i shvatite.Ona ima ulogu u vašemu opstanku.
Život je borba.Uživajte u toj borbi jer ona od vas stvara bića koja su bliža svojoj prirodi.

 

 

Dejan Šipov, Treća dob

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave