Covid dodatak dobilo tek 710 tisuća umirovljenika – SUH i Matica zahtijevaju treći rok za isplatu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske upućuju hitan zahtjev Vladi RH i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću da se otvori treći poziv za isplatu Covid dodatka, te svima onima koji ispunjavaju uvjete, a nisu ga dobili, taj dodatak isplati. Predstavnici umirovljeničkih udruga su 8. rujna o.g. na 5. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe RH postavili taj zahtjev, ali još nemamo povratnu informaciju da će biti realiziran.

            Naime, prema procjenama Vlade RH, Covid dodatak je trebalo dobiti 850 tisuća umirovljenika, a dobilo ih je čak 140 tisuća manje, odnosno samo 710 tisuća. Matica i Sindikat umirovljenika dobivaju na stotine poziva ogorčenih umirovljenika koji imaju manje od 4.000 kuna mirovine, a nisu ostvarili pravo na isplatu Covid dodatka zbog različitih birokratskih razloga ili nedovoljne neinformiranosti javnosti, iako su trebali. Najviše čudi velik broj korisnika s mirovinom do 1.500 kuna, koji  su unatoč tomu što ne primaju stranu mirovinu, ostali bez jednokratne pomoći od 1.200 kuna. Šokantan je i primjer umirovljenice iz Banovine kojoj nije isplaćen dodatak zbog nepreciznosti u adresi na osobnoj iskaznici, iako na istu adresu redovito prima svoju mizernu mirovinu.

Ipak, najviše je onih do kojih informacija o isplati Covid dodatka nije uopće došla, a ostvarili su mirovine i u Hrvatskoj i u inozemstvu, te nisu podnijeli zahtjev, odnosno dostavili dokaz o iznosu mirovine koju primaju iz inozemstva. No, brojni su i oni koji su radili u inozemstvu, ali za taj staž ne primaju nikakvu mirovinu, te su mislili da im zbog toga dokaz o inozemnoj mirovini niti ne treba, te su i oni ostali bez Covid dodatka.

Nepravda je učinjena i umirovljenicima koji su zaposleni do polovice radnog vremena, ali im zbroj mirovine i plaće svejedno ne prelazi 4.000 kuna, a ima i primjera osoba koje zbog birokracije nemaju prijavljeno prebivalište u RH, iako u njoj žive cijeli život te nisu dobile dodatak.

            Stoga zahtijevamo da se pod hitno ispravi nepravda i svima navedenima omogući isplata solidarnog Covid dodatka do kraja ove godine.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?