BOLOVE U KRALJEŽNICI možete spriječiti na vrijeme

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Znate li da kralježnicu čine 33 kralježaka, koštani elementi koje međusobno odvajaju međukralješnični diskovi? Starenje, artritis i niz drugih čimbenika mogu dovesti do degeneracije diskova. No i sami možete poduzeti puno toga kako biste spriječili veće probleme.

1. Redovito vježbanje

Redovito vježbanje primjereno vašoj kondiciji temelj je zdrave kralježnice. Ojačat ćete zglobove i mišiće koji su nužni za održavanje prirodnog položaja kralješnice. Neka vam cilj bude barem 30 minuta vježbanja dnevno. No nemojte započinjati neki program vježbanja prije savjetovanja s liječnikom. Dobit ćete važne informacije o primjerenoj i neprimjerenoj tjelovježbi za svoj slučaj.

2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Prevelik broj kilograma stvara dodatni pritisak na kosti i zglobove. Ovo može otežati probleme s diskovima i dovesti do daljnje degeneracije. Ali nemojte pretjerivati s mršavljenjem, najviše pola kilograma tjedno. Kombinirajte zdraviju prehranu i vježbanje.

3. Slijedite upute liječnika

Uzimajte lijekove koje vam je propisao za osteoartritis ili neko drugo stanje koje utječe na zdravlje kralježnice. Ako ustrajete u liječenju takvih tegoba, to će pozitivno djelovati i na diskove.

4. Nemojte zanemarivati problem

Ako je došlo do fizičke ozljede, pažljivo i detaljno se pridržavajte liječničkih uputa. Zanemarite li problem, doći će do novih i bolnih problema.

5. Potražite fizioterapeuta

On će vam pokazati vježbe koje vam odgovaraju. To će popraviti snagu, fleksibilnost i smanjiti mogućnost ozljeđivanja. Želite li izvući maksimalnu korist, vježbajte i kod kuće, a ne samo s fizioterapeutom.

6. Popravite držanje

Držite li se pravilno, pritisak na diskove će se smanjiti. Ne znate koji je ispravan položaj? Uvucite trbuh i kralješnica će se sama ispraviti.prenosi

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica